Módní trendy na rok 2022: Poznejte je a buďte chic

Autor: anna

Rok 2022 už je za rohem. Víte, jaké nás čekají trendy? Zjistěte, jaké barvy a materiály budou v kurzu a co se bude nosit. Nezapomněli jsme ani na doplňky nebo obuv.…

pletená móda na rok 2022

Rok 2022 už je za rohem. Víte, jaké nás čekají trendy? Zjistěte, jaké barvy a materiály budou v kurzu a co se bude nosit. Nezapomněli jsme ani na doplňky nebo obuv. Připravte se na rok 2022 se vší parádou!

Velkým trendem v módě roku 2022 je udržitelnost a přírodní materiály. I módní průmysl jde s dobou a snaží se o ekologičtější a odpovědnější výrobu. Menší značky, které kromě přírodních materiálů nabízí i vlastní rukodělnou práci sice patří mezi dražší, tato investice se vám ale rozhodně vyplatí. Oblečení totiž déle vydrží. Navíc máte šanci ulovit originální kousek, který se nevyrábí masově.

Proč dát letos šanci přírodním materiálům? Jsou příjemnější a odolnější než syntetika. Navíc jsou prodyšné, takže se v nich nebudete tolik potit. Typickým příkladem je například satén. Ten z pravého hedvábí má úžasné vlastnosti. Syntetická napodobenina je sice na první pohled k nerozeznání, ovšem snadno se zadrhává, není vůbec prodyšná a nechladí. V módě jsou také recyklované materiály, ze kterých se vyrábí doplňky, ale například i kryty na mobil.

Dalším typickým trendem roku 2022 bude návrat některých prvků z devadesátých let a módy okolo roku 2000 – bokové sukně, široké pásky, vzory. Těšit se však můžete i na závan let šedesátých a sedmdesátých, tedy boty na platformě, široké kalhoty a výrazné (dvě až tři) kontrastní barvy v rámci jednoho outfitu.

Jaro 2022

Na jaře budou v módě výrazné potisky a barvy, stejně jako neutrální barvičky. U výrazných barev se nebojte kontrastních kombinací a divokých vzorů ala hippie. A klasická kombinace černá a bílá? Hlavně v grafickém stylu a přesných liniích – pruhy, cik-cak přímky, puntíky. Sem tam se objeví i zebra. Nezapomeňte dostatečně vrstvit.

v roce 2022 budou v módě puntíky

Pokud hledáte oblečení do společnosti a na speciální příležitosti, místo okoukaných šatů vsaďte na přiléhavý overal nebo kostýmek. Trendy jsou vycpaná ramena nebo oversized kalhoty.

Stále nás neopustili odhalená bříška, a tak pokud se vám tento střih líbí, klidně ho do outfitu zakomponujte. Stydět se nemusí ani slečny se širšími boky, stačí zvolit crop top a sukni s vysokým pasem.

Sháníte šaty na jaro? Sáhněte po těch s třásněmi. A barva? Je jen na vás, zda zvolíte něžnou meruňkovou, decentní šedou nebo metalickou stříbrnou. Budou se však nosit i jednoduché modely z dlouhých splývavých látek a minimalistické mini šaty bez rukávů.

Už na jaře oblečeme minikraťasy s punčoškami. Zapomeňte na džínové modely. Zvolte kousek z barevné látky, která bude ladit s kabátem a topem. V ideálním případě by měly být z látky stejné, aby vše vypadalo, jako od švadleny.

Léto

I v létě budou kurzu minisukně a minikraťasy. Žádné bermudy! Místo klasického denimu zkuste jiné, barevnější látky. V módě jsou samozřejmě i flitry, takže pokud chcete na party zazářit, víte, jak na to.

Stejně jako v roce 2021, i v dalším roce se setkáte s topy s vykrojením. Je jen na vás, kolik kůže ukážete. K dostání budou i decentní modely s jemným vykrojením na zádech.

Léto je plné barev, takže se nenechte držet zpátky. Versace, Valentino i Nina Ricci okouzlili přehlídková mola zářivými a kontrastními odstíny. Pokud patříte mezi fanoušky žluté, v roce 2022 bude v kurzu, stejně jako fialová.

Pokud preferujete tlumenější barvy, sáhněte po těch neutrálních a nenápadných tmavších odstínech zelené a hnědé. Nosit se však bude i bílá a její odstíny jako je slonovinová kost, krémová, perleť atd. V letních pařících tyto kombinace oceníte, stejně jako oversized kalhoty z přírodních materiálů. Noste k nim oversized blůzy a košile. A samozřejmě kostýmky, ty pofrčí celý rok a pokud je pořídíte ze vzdušného materiálu, unosíte ho i v létě.

módní trendy na rok 2022 jsou kostýmky

Podzim/Zima

Značka Pantone vyhlásila, že barvou pro rok 2022 bude fialová. Zakomponujte ji do vašeho podzimního a zimního šatníku. Můžete se rozhodnout pro odstín tón v tónu. Nebo pro kontrast, například fialová a zelená, fialová a žlutá atd. Fialová je barva kreativity, a tak je dovoleno opravdu vše. Pokud si na výrazné barvy netroufáte, zvolte ji jako barvu doplňků, kupte si fialového kulicha, šátek nebo kabelku.

V módě budou pletené kousky – svetry, cardigany, sukně, šaty, roláky. S kalhotami se setkáte jak s upnutými, tak volnějšími. Každý si tak vybere podle svého vkusu. Pro zahřátí zvolte dlouhý kabát (ideálně vlněný nebo z pravé kůže) či prošívanou bundu, která opět může být v odvážnější barvě.

pletená móda na rok 2022

V chladnějších měsících je klíčové vrstvení. Oblečení i s doplňky by mělo barevně ladit, snažte se tedy do outfitu zakomponovat maximálně tři barvy najednou. Ač jsou letos v módě vzory, při vrstvení je důležité to nepřehnat. Pokud si chcete vzít vzorované šaty, už si neberte vzorovaný kabát nebo potištěnou bundu. A naopak. Nejlépe vypadá, když zkombinujete různé textury a látky.

Chcete se úplně vyhnout kombinování barev? Monochromatický outfit je v roce 2022 povolený. Ideálně ve formě kostýmku s kalhotami nebo minisukní. A pokud jdete na neformální schůzku, nebojte se mírně odhalit bříško. Ovšem pozor na chladné teploty!

Jaké doplňky nosit v roce 2022

Hvězdou roku 2022 je slušivý baret, který z každé slečny udělá pravou dámu. Nosit se budou i šátky, je jen na vás, zda ho uvážete na rebelku nebo jako filmová hvězda.

Dále se neobejdete bez širokého pásku, který užijete jak na šaty, tak na svetr. Jelikož je v módě hlavně fialová, nesmí vám chybět kabelka v tomto odstínu.

Do módy se nám vrací jeden doplněk, který byl in zhruba 20 let zpátky – řetízek na tělo, a to především kolem pasu. Dále tlusté řetězy na krk a samozřejmě nadčasové zlato, ať už ve formě prstenů nebo naušnic. Nosit se však budou i elegantní perly. A co obuv? Masivní platformy a chelsea boty.