Osobnost Coco Chanel

Autor: Módní Blog

Kde se vzala? Gabrielle Bonheur Chanel se narodila roku 1883 ve městě Saumur ve Francii. Matka jí zemřela, otec utekl a Gabrielle i její sourozenci skončili v sirotčinci. Narodila se…

Kde se vzala?

Gabrielle Bonheur Chanel se narodila roku 1883 ve městě Saumur ve Francii. Matka jí zemřela, otec utekl a Gabrielle i její sourozenci skončili v sirotčinci. Narodila se ve znamení lva, což ovlivnilo celý průběh jejího života – byla sebevědomá a hodně ambiciózní. Jako mladá si přivydělávala zpěvem a snažila se prosadit v kabaretu. Zde také získala přezdívku Coco, podle jedné písničky, kterou zpívávala.

Již v této době ji provází láska k oblékání a její styl je mezi jinými nepřehlédnutelný, nakonec odjíždí do Paříže studovat návrhářství. Zde potkává svou životní lásku, britského diplomata A. Capela. Právě díky němu otevírá v roce 1912 svůj první obchod s klobouky. Ke kloboukům postupně přibylo navrhování sportovního oblečení a v roce 1916 otevírá salón ve známém luxusním letovisku  Biarritz. Coco se nezaměřuje na dámy z vyšší vrstvy, její oblečení bylo určeno všem ženám. Důležité bylo, aby se cítily mladší, samy sebou a oblečení muselo být především pohodlné. Sláva Coco postupně stoupá, je označována za „královnu módy“.

V období 2. světové války musí svůj butik zavřít, zůstává otevřený pouze obchod, ve kterém se prodává její proslulý parfém Chanel No. 5. Proč právě číslo 5? Údajně to bylo návrhářčino nejoblíbenější číslo. Při tomto parfému bylo poprvé přiznáno použití syntetických prvků, které byly dosud pro výrobu parfému zakázány. Tento zřejmě nejznámější světový parfém byl roku 1987 zařazen do síně slávy FiFi. V roce 1954 Coco svůj butik opět otevírá. Coco umírá v lednu 1971 ve věku 88 let.  Od té doby zastupuje tuto značku Karl Lagerfeld.

Díky Coco

V dnešní době nám spousta věcí příjde samozřejmostí. Žena ve společnosti s krátkými vlasy? Dříve nemožné. Představ si, jak muselo být těžké, zkusit dříve něco prosadit. Zvláště v dobách, kdy hlavní slovo měli muži. Přesto si Gabrielle šla za svým. Co jsem získaly díky jejímu úsilí?

  • Parfém Chanel  No. 5
  • tzv. „malé černé“ jednoduché šaty, které se hodí pro každou příležitost
  • dámský tvídový kostým se zapínáním na knoflíky
  • použití pánských prvků v dámském šatníku
  • kalhoty jako běžnou součást dámského šatníku
  • lakované bílé boty s černouu špičkou
  • krátké vlasy u žen
  • po 2. sv. válce – sportovní tříčtvrťový dámský kabát
  • po 2 sv. válce – kalhoty do zvonu