Jak si správně vybrat parfém

Autor: Módní Blog

Parfémy a jejich složení Každý parfém se skládá z několika desítek látek, které se po aplikaci  postupně uvolňují. Na základě rychlosti uvolňování, jsou tyto látky rozdělovány do tří skupin: Hlava…

Parfémy a jejich složení

Každý parfém se skládá z několika desítek látek, které se po aplikaci  postupně uvolňují. Na základě rychlosti uvolňování, jsou tyto látky rozdělovány do tří skupin:

Hlava – neboli takzvané „svrchní tóny“, jsou složky parfému, které po aplikaci ucítíme jako první, jsou nejtěkavější a vytváří první dojem z vůně.

Srdce – neboli „střední tóny“, ucítíme až po tom, co odezní svrchní složky parfému. Většinou to trvá několik minut. Podílí se na vytvoření základu parfému.

Základ – rovněž taky „základní tóny“ jsou stavebním kamenem celého parfému. Tyto složky jsou nejstabilnější a jsou citít až za pár hodin po aplikaci parfému.

Důležité je, aby ve všech těchto fázích uvolňování byly zahrnuty látky podobně vonící. Pokud by tomu tak nebylo, parfém ve svém rozvíjení ztrácí harmoničnost a je spíše kýčovitou voňavkou. Je tedy dobré se před zakoupením parfému s jeho složením seznámit.

Parfém pro každého – typologie vůní

Vůně se dělí do šesti základních skupin podle toho, pro jakou osobnost je vhodná a podle toho, zda je určena spíše ženám nebo mužům.

Květinové vůně – jsou převážně pro dámské parfémy, určené pro sebevědomé ale zároveň citlivé ženské duše, jsou velice rozmanité, stejně tak jako ženské nálady.

Orientální vůně – jsou dámské i pánské, pro duše smyslné ale i romanticky snící, u žen, stejně jako u mužů jsou dráždivé a sexy. Muži mají v oblibě orientální dřevité vůně.

Chyprové (cypřišové) vůně – pro dámy i pro pány, jsou učeny pro aktivní a přímé osobnosti, které se nebojí změny a je pro ně důležitá jejich kariéra.

Fougerové vůně – jsou převážně pánské a velmi kořeněné. Dokaží u svých uživatelů podtrhnout sílu a mužnost.

Citrusové vůnědámské i pásnké parfémy, pro ženy aktivní a sportovně založené, pro energické muže s čistou hlavou

Levandulové vůně – vůně preferované zejména muži, poskytují příjemnou pikantní svěžest

Tipy na dámské parfémy

Parfémů existuje nespočetné množství, tady je ale pár tipů na vůně pro ženy, zapadající do naší typologie. Například parfém DKNY – be delicious spadá do složky chyprových vůní, má atmosféru rušného města plného nových možností. Je nevinná, sexy, svěží, smyslná, přívětivá i svůdná. Vůně Chloé zase reprezentuje složku květinových vůní. Podtrhne individualitu každé ženy a zdůrazní nespoutaného ducha se smyslem pro styl. Různé parfémy však kombinují několik složek vůní, jako je tomu třeba u parfému Gucci – Rush 2, která spojuje vůně ovocné, květinové i cypřišové. Je to ovocná bomba s dřevitým základem pro náročné ženy. Spoustu dalších parfémů pro ženy můžeš najít v nákupní galerii.

Tipy na pánské parfémy

Vůně parfému Bvlgari aqva pour homme spadá do složky cypřišových vůní, je jiskřivá, pozitivní a svěží. Je určena mužům, kteří mají schopnost sebeovládání a jasnou mysl, spoléhají na své instinkty a intuici. Vůně YSL – Opium pour homme zastupuje složku orientálních vůní. Jde o extrémně smyslnou vůni hřejivých a kořenových tónů, určenou charismatickým mužům, stejně jako je tomu u parfému David Beckham – Signature for him, která se skládá ze svěží mandarinky a sluncem prostoupeným vodním melounem. Další parfémy pro muže najdeš v naší nákupní galerii.