Prací symboly na oblečení aneb Víte, jak co prát?

Autor: dana

I pro tu nejzkušenější hospodyňku mohou být tyto znaky skutečný oříšek. Řeč je o pracích symbolech na oblečení, které nám napovídají, jak bychom se měli o daný kousek oděvu správně…

I pro tu nejzkušenější hospodyňku mohou být tyto znaky skutečný oříšek. Řeč je o pracích symbolech na oblečení, které nám napovídají, jak bychom se měli o daný kousek oděvu správně starat. Víte, co jednotlivé symboly na cedulkách oblečení znamenají a jak se o něj správně starat? Nechte se inspirovat naším pracím rádcem, který vám vysvětlí, co například znamenají čísla uvnitř vaničky nebo tečky uvnitř žehličky.

Proč jsou prací symboly tak důležité?

Značky pro praní prádla / symboly na oblečení bývají uvedeny na cedulce/štítku každého textilního výrobku, a to včetně oblečení. Nejčastěji má štítek podobu bílé stuhy a z rubové strany je přišitý do švu textilie.

Mnohým tato cedulka na oblečení vadí, a tak ji ihned po nákupu odstřihnou. To je ovšem velká chyba! Právě značky na praní prádla nám radí, jak o oblečení správně pečovat, aby nám vydrželo jako nové co nejdéle. Snadno tak můžete předejít nechtěnému zmenšení nebo vytahání vašeho nového svetříku nebo halenky.

Takže – značky na oblečení se skutečně nevyplatí odstraňovat, neboť symboly při praní opravdu využijete!

Základní tvary symbolů na oblečení

Co znamenají jednotlivé prací symboly na cedulkách oblečení? 

  • vanička – symbol praní
  • kroužek – symbol čištění
  • trojúhelník – symbol bělení
  • čtverec – symbol sušení
  • žehlička – symbol žehlení

Symboly praní prádla

Nejčastějším symbolem, který během praní prádla využívá většina z nás, je vanička s vodouObvykle je vanička vyplněna číslem, které značí nejvyšší povolenou teplotu, na kterou lze daný kousek prát

Dále se můžeme setkat s tečkami uvnitř vaničky – i ty značí maximální teplotu praní. 1 tečka odpovídá 30 °C, 2 tečky znamenají 40 °C, 3 tečky 50 °C, 4 tečky 60 °C, 5 teček 70 °C a 6 teček představuje praní na maximální teplotu 95 °C.

Pokud je vanička podtržená, prádlo si vyžaduje extra šetrné praní. Ideálně s pomalu klesající teplotou během máchání a mírným odstředěním. Vanička s vnořenou rukou symbolizuje ruční praní prádla (s maximální teplotou do 40 °C). Je vanička přeškrtnutá? Prádlo se nesmí prát vůbec. 

Symboly žehlení prádla

Co jiného by mohlo být symbolem žehlení než obrys samotné žehličky. Ta je uvnitř vždy doplněna o konkrétní počet teček značící maximální teplotu při žehlení.

Tři tečky povolují maximálně 200 °C, dvě tečky pouze 150 °C a jedna tečka umožňuje žehlení na maximálně 110 °C.

Symbol páry pod žehličkou naznačuje, že je možné prádlo žehlit s napařováním. Jestliže je naopak tento symbol přeškrtnutý, je tato funkce zakázána. Stejně jako pokud je přeškrtnuta celá žehlička, je zakázáno veškeré žehlení. Škrtnutý symbol vždy znamená zákaz dané činnosti. 

Symboly sušení prádla

Symbol sušení je v poslední době čím dál vyhledávanější. Sušičky se totiž stávají běžnou součástí domácností. Zatímco před lety tedy symbol sušení na oblečení nikdo nevyužíval, dnes je tomu jinak.

Nejvíce se na cedulce objevuje čtverec s kolečkem značící možné sušení oblečení v sušičce. Pokud je tento znak přeškrtnutý, opět je sušení v bubnové sušičce zakázáno. V opačném případě by mohlo dojít k nevratnému poničení textilie.

Často bývá symbol sušení vyplněný tečkami 1 tečka uvnitř odkazuje k sušení při snížené teplotě, 2 tečky značí běžnou teplotu a 3 tečky vyšší teplotu.

Zbystřete, jestliže se na cedulce oděvu objeví čtverec bez kroužku s čárkou. V tu chvíli je umožněno pouze sušení oblečení na šňůře. Jsou uvnitř čtverce rovnou 3 čáry? Pak je povoleno pouze sušení prádla naplocho.

TIP: Jak správně prát spodní prádlo?

Symboly čištění prádla

Symboly čištění tvoří poměrně rozsáhlou skupinu. Většinou jsou určeny prádelnám, které tyto symboly hojně využívají, ale rozhodně není na škodu je znát. 

  • Prázdný kruh – oblečení lze nechat vyčistit v čistírně.
  • Kruh + písmeno A – je povoleno chemické čištění, a to všemi běžnými prostředky.
  • Kruh + písmeno F – při čištění daného kousku mohou být použita uhlovodíková rozpouštědla.
  • Kruh + písmeno W – je povoleno mokré čištění.
  • Kruh + písmeno P – je umožněno suché čištění a z rozpouštědel pouze tetrachloretylen.
  • Přeškrtnutý kruh – chemické čištění je u daného oblečení zakázáno.

Symboly bělení prádla

Trojúhelník – symbol bělení – má podobně jako ostatní symboly řadu podob. Prázdný trojúhelník nebo trojúhelník s písmeny “cl” znamená, že lze oblečení bělit pomocí přípravků obsahující chlor. Trojúhelník s dvěma čárami povoluje bělení bez chloru. Pokud je symbol bělení přeškrtnutý, tak je bělení zcela zakázáno. 

Kvalitní péče o vaše oblečení

Jestliže se budete během péče o své oblečení řídit vyznačenými symboly, lze tak jednoduše prodloužit jeho životnost a zachovat jeho původní barvy a tvar. Kromě toho je důležité používat kvalitní prací prostředky a kvalitní pračku/sušičku. Pokud hledáte ideální model, můžete vyzkoušet internetové testy s recenzemi praček.

Nyní již víte, jaký je skutečný význam pracích symbolů na oblečení a jak se díky nim o něj správně starat?