Materiály: Nylon a vše o něm

Autor: dana

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží…

Vše o nylonu, jak se k materiálu chovat? Jak prát nylon?

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. To je náš průvodce materiály. V minulých průvodcích jste se mohli dozvědět něco o elastanu a bavlně. Dnes se společně podíváme na nylon.

Nylon je obchodním názvem polyamidu, který se proslavil již ve 40. letech minulého století. Tehdy se z něj začaly vyrábět především punčochy. Dnes je nylon považován za levnější alternativu oblíbeného hedvábí a často se používá k výrobě punčochového zboží, dámského a pánského šatníku, vojenského a turistického vybavení, čalounění i interiérového textilu.

Vše o nylonu

Jaké jsou vlastnosti nylonu? Jaké jsou výhody nylonu? K čemu se momentálně nylon používá? To vše si můžete přečíst v následujících řádcích.  

Co je to nylon? 

Jedná se o nejznámější druh polyamidového vlákna, které se vyznačuje vysokou pevností a odolností v oděru. (Dalším využívaným typem polyamidového vlákna je například silon.)

U nylonu jistě oceníte především jeho schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení. Nylon zároveň dobře odvádí pot, nemačká se a nevytváří žmolky. Jak už bylo výše zmíněno, jemné polyamidové vlákno je často používáno jako náhrada přírodního hedvábí. Vynikající vlastnosti polyamidového vlákna propůjčují materiálu skvělé barvy s dobrou stálostí

Jak prát nylon?

Co se z nylonu vyrábí? 

Nylon se velmi často kombinuje s jinými materiály. Například kombinací polyamidu a polyuretanu vzniká využívaný materiál lycra. S tou se často setkáváme u plavek a spodního prádla. Skvěle ovšem doplňuje také vlnu v kabátech i svetrech či dodává pružnost bavlně v halenkách. Spolu s hedvábím vytváří základ jemnému a luxusnímu spodnímu prádlu. Díky svým vlastnostem je často využíván i k výrobě funkčního a sportovního oblečení. Ovšem tím nejvíce využívaným produktem nylonu jsou zaručené nylonové punčochy

Výhody práce s nylonem

Téměř všechny kladné vlastnosti a výhody práce s nylonem již byly výše zmíněny. Nemačká se, dobře odvádí pot a rychle schne. To vše jsou aspekty, které z nylonu činí relativně snadno udržovatelný materiál. Za zmínku stojí také to, že vzhledem k hladkému povrchu vláken, se dobře a snadno čistí.

Nevýhody nylonu

I nylon má však své nevýhody. Jelikož se jedná o syntetický materiál, tak nemusí sednout úplně všem. Pokud tedy nemáte rádi umělé materiály přímo na holé pokožce, volte spíše polyamid jako příměs do dalších typů látek. Další důležitou informací je fakt, že nylon barví. Až ho tedy budete prát, pečlivě prádlo rozdělte podle barev.

Tip na závěr

Na závěr našeho průvodce materiály, který byl dnes věnovaný nylonu, přinášíme všem ženám jeden praktický tip. Dámy, také často řešíte, jak by měly vypadat skutečně kvalitní punčochy? 

Jak mají vypadat skutečně kvalitní punčochy?

  • perfektně drží na těle i po vyprání a opakovaném nošení
  • i při drobné nehodě nezačnou ihned pouštět oka
  • působí přirozeně (platí pro tělové silonky)