Materiály: Elastan a vše o něm

Autor: dana

Praktická příručka, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich pozitiva, nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. To je náš průvodce materiály. V minulém…

Elastan-pruvodce-materialy

Praktická příručka, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich pozitiva, nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. To je náš průvodce materiály. V minulém průvodci jste se mohli dozvědět něco o bavlně. Tentokrát bude řeč o elastanu.

Skvěle padnoucí obtažené tričko, které se ani po týdnech nošení nevytahá? Za tím bude zřejmě elastan. Právě ten totiž dodává oblečení skvělou pružnost a zajišťuje jeho odolnost vůči nechtěné změně tvaru. 

Prvotní slávu zažil elastan již v druhé polovině minulého století. Už tehdy bylo „poddajné“ oblečení velmi žádané. A tak byl žádaný i pružný elastan. Od té doby můžeme elastan vídat ve složení mnoha kousků oblečení i jiných textilií. 

Vše o elastanu

Jaké jsou vlastnosti elastanu? Co se z elastanových vláken vyrábí? Jaké jsou výhody elastanu? To vše si můžete přečíst v následujících řádcích.  

Co je to elastan? 

Velmi jemné, vysoce pružné a odolné vůči opotřebení. Právě takové je elastanové vlákno, které se zpravidla používá v kombinaci s dalšími vlákny.  

Typickým znakem elastanových vláken je vysoká pružnost. Elastanová vlákna jsou schopna se bez jakéhokoliv porušení natáhnout až na trojnásobnou délku. Po uvolnění se elastanové vlákno hravě vrátí zpět do svého původního stavu. Takto dokážou elastanová vlákna fungovat pořád dokola s minimálním opotřebením. Pokud tedy i vy máte ve svém šatníku materiály, které jsou doplněny o elastan, oceníte především jejich pružnost. Zároveň jsou takové materiály schopné dlouhodobě udržet svůj tvar a méně se mačkají. Opomenout nesmíme ani fakt, že elastanová vlákna jsou odolná vůči mořské vodě a působení světla

Trička z elastanu, jak je prát?

Co se z elastanu vyrábí? 

Všichni již nyní zřejmě dobře tušíme, že díky svým vlastnostem je elastan součástí mnoha kousků oblečení. Co se tedy z elastanu konkrétně vyrábí? Elastan můžete v jistém procentuálním zastoupení hledat u triček, legín, spodního prádla nebo například i u funkčního prádla

Výhody práce s elastanem

Elastan je kromě svých skvělých vlastností také poměrně nenáročný. 

Celkovou péči o daný kousek s příměsí elastanu je nutné podřídit materiálu, který je zastoupen v převažujícím množství. Obecně však platí, že elastanová vlákna nepřijímají vlhkost, díky čemuž se snadno udržují. Textilie s elastanem vyžadují nižší teploty při praní i žehlení, než vyžaduje například bavlna. Pro praní textilií s příměsí elastanu se doporučuje teplota zhruba okolo 30°C až 40°C.

Nevýhody elastanu

Nyní by se dalo téměř říct, že elastan je naprosto skvělý a má především samá pozitiva. Jednu nevýhodu bychom ovšem našli – elastanová vlákna nelze barvit běžně dostupnými barvami. Rozhodně se ale jedná o žádné převratné negativum, kvůli kterému byste se měli elastanu vyhýbat. 

A co na elastan říkáte vy? Dáváte přednost čistě bavlněnému oblečení? Nebo jste naopak rádi, když je materiál o elastan doplněný?