Rozlučka se svobodou

Autor: modniblog.cz

Svatba je velkým životním krokem. Život přináší nepočitatelně důvodů k takovému kroku. Svatba má také mnoho tradic, má své pevné úřední náležitosti a pravidla. Svatbou se často začíná psát nová kapitola…

Rozlučka se svobodou

Svatba je velkým životním krokem. Život přináší nepočitatelně důvodů k takovému kroku. Svatba má také mnoho tradic, má své pevné úřední náležitosti a pravidla. Svatbou se často začíná psát nová kapitola dvou lidí, kteří se rozhodli spojit své životy v jeden. 

Loučení se svobodou má dlouhou tradici

My se zde podíváme na jednu moc hezkou tradici, kterou dodržovali již naši rodiče. Ta tradice se jmenuje „rozlučka se svobodou“ a rozhodně to není záležitost pouze tuzemská.  Svatbou se mění nejen příjmení a status v rámci občanskoprávní roviny. Svatba má samozřejmě i sociální aspekt a důsledky. Jedním z nich je tak zvaná ztráta svobody. Samozřejmě se to nedá srovnávat s nástupem výkonu trestu ve věznici. Je ale pravda, že celá řada radovánek tímto oficiálně končí. 

Přesně pro to je tady skupina dobrých přátel, kteří se postarají, aby se rozloučení s tímto způsobem života stalo legendárním. Naši otcové často mívali tuto rozlučku večer před svatbou. Na jednu stranu je to opravdu příznačné, užít poslední noc naplno. V praxi bohužel pak ženich vypadal poněkud z formy a leckterá nevěsta prý měla na poslední chvíli co zvažovat.

Rozlučka se svobodou pro nevěstu i ženicha

Dnešní rozlučka dostává novou dynamiku. Rozhodně to není jen mužská záležitost a možná naopak „dámská jízda“ dala celé této rozlučce nový rozměr. Inspirace přichází i ze zahraničí. Není úplně potřeba kopírovat slavnou filmovou sérií a zacházet do extrémů. Nicméně prvek různých úkolů a soutěží, vizuálního odlišení skupiny a další inspirace se hodí.

Velmi často je družina ženicha či nevěsty striktně genderově rozdělena. Často má také hlavní slovo a prst na scénáři svědek, svědkyně či družičky. Pro ně je dán zásadní úkol, připravit parádní noc se vším všudy. To ale není právě lehký úkol. Je třeba brát v potaz celou řadu faktorů a správně je kombinovat. Středobodem celé party je jednoznačně nevěsta nebo ženich. Zcela klíčové je vybrat správné prostředí. Neutrální prostor pro sraz účastníků, welcome drink a doladění dresscodu .

Oblečení na rozlučku se svobodou

Dresscode je pojem sám o sobě. Decentní doplňky, které nenápadně sjednocují účastníky, jako jsou připínací placky, gumové náramky s nápisem či pokrývka hlavy. Samozřejmě lze v případě oblečení volit přímočará řešení a trika s vlastním textem tak zůstanou všem zúčastněným jako suvenýr z téhle pařby. Dívky často volí šerpy a doplňky do vlasů či jednotný barevný mód oblečení. Metou nejvyšší je pak party v kostýmech. Pochopitelně vždy je potřeba tu ústřední postavu celé téhle výpravy náležitě označit. 

Tipy na rozlučku se svobodou

Velmi často se pak vyráží za dílčí aktivitou, u které je fajn, že se zatím nevypilo příliš mnoho alkoholu. Paddleboarding na řece vedoucí centrem města, krátký beachvolejbalový turnaj, souboj v rámci bowlingu či pořádná jízda na motokárách. 

Určitě se musí zařadit i vydatná večeře. Ta může být klidně ve fastfoodu, oblíbené restauraci, nebo jako vyšší level lze zvolit piknik. Tahle poslední varianta je příhodná především pro rozlučky nevěst. Sice je organizačně o něco náročnější, přináší však širší možnosti dalších aktivit a vyjde-li počasí, máte rozhodně super start pro super noc.

Rozlučka se svobodou je jednou (dvakrát, třikrát…) za život

Následuje přesun, v průběhu kterého už probíhá další program. Úkoly a hry většinou přichází ruku v ruce s přibývajícím množstvím vypitých skleniček. Vždycky je dobré mít sérii úkolů předem připravenou a postupně tak zábavu gradovat. Při vymýšlení úkolů prosím myslete na nezúčastněné osoby. Někdy může být úkol pro okolí, které nezná konkrétní kontext, těžko pochopitelné. Co určitě nechceme, je vystavit ženicha nebo nevěstu životu či zdraví ohrožujícím situacím, nebo protiprávnímu jednání. 

Je třeba získat telefonní číslo od někoho atraktivního v baru, nechat se vyfotit s barmanem nebo někým v uniformě, složit krátkou píseň o své nevěstě/svém ženichovi a nahlas zazpívat, výměna části kostýmu za nějakou hodnotnou věc, na určitý signál vždy zakřičet „budu se ženit!“ „budu se vdávat!“. Zajímavou variantou může být i kvíz, kdy svědek předem od oslavencova protějšku získá odpovědi na otázky typu – oblíbená barva, oblíbený film, oblíbené jídlo, datum prvního rande, datum žádosti o ruku a další. Za každou špatnou odpověď pak samozřejmě následuje trest. Jestli to budou dřepy, kliky, nebo panáky, to už je jen na vás. 

Na závěr do baru

Večer bývá završen v baru, který je ideálně situován v centru města. Bar by měl disponovat širokou nabídkou drinků, tak aby si každý člen rozlučky přišel na své. Rozhodně se hodí i salónek, ve kterém může program zpestřit striptér či striptérka. Nutno říct, že tento prvek je velmi častou vsuvkou a ne zřídka i hřebem večera. Leckterý oslavenec odmítá a tuto variantu puritánsky odsuzuje, nicméně lze rozhodně volit mezi různými variantami včetně těch opravdu decentních. Tady je na místě zvážit zákaz pořizování fotografií a videozáznamu, což je u některých rozluček zakázáno od samého začátku. Záleží zcela na přání pořadatele, či oslavence.

Dokonalý bar pro rozlučku se svobodou? Zone bar

Má-li bar slušný výběr drinků, lze objednat party snack a lze využít salonek, jste na správné adrese. Už chybí jen pořádný DJ a třeba i karaoke varianta. To vše, včetně ochotného personálu a profesionálního zázemí, najdete v Zone baru. Tohle historické sklepení v centru Prahy dostalo úplně nový drive a těší se na všechny, kteří se chtějí bavit. Jen kousek pěšky od samotného centra tak můžete spolu s přáteli uspořádat tu zmíněnou legendární záležitost.

Díky své poloze, kráse a vstřícným cenovým relacím za alkohol, je Česká republika přední destinací pro pořádání rozluček se svobodou. Nabízí se tedy argument, proč cestovat do ciziny, když jedny z nejlepších podmínek pro tuhle party máme právě tady?

A jak to končívá? 

Závěr si pamatuje většinou málokdo a samotná cílová rovinka bývá zcela individuální záležitostí. To by však rozhodně nemělo platit pro ústřední postavu celého mejdanu. Autor a režisér celé téhle parády by měl myslet i na poslední fázi a nevěstě či ženichovi zabezpečit pohodlný odvoz na ubytování

Tak ať to stojí za to! Ať novomanžele provází štěstí, pochopení a sounáležitost a oba mají vzpomínky na povedenou oslavu ukončení jedné etapy jejich života.