Šaty pro svědkyni: Které vybrat, abyste na svatbě nezpůsobila faux pas?

Autor: dana

Léto se blíží a s ním i hlavní svatební sezona. Pokud vás navíc letos čeká ta vzácná chvíle, kdy se stanete svědkyní své blízké kamarádky či například sestry, připravili jsme…

Léto se blíží a s ním i hlavní svatební sezona. Pokud vás navíc letos čeká ta vzácná chvíle, kdy se stanete svědkyní své blízké kamarádky či například sestry, připravili jsme si pro vás několik tipů, jak vybrat ten nejvhodnější dress code. 

Být svědkyní je jedinečná událost, která s sebou přináší řadu povinností. Při výběru vhodného outfitu je proto třeba myslet i na to, že se na chodu svatebního dne budete do jisté míry podílet, a tak byste se v daném oblečení měla cítit skutečně komfortně

Přizpůsobte se dané svatbě

Jelikož každá svatba je trochu jiná, neexistuje jedna univerzální rada, jak by měly ideální šaty pro svědkyni vypadat. Je důležité se individuálně přizpůsobit té, na kterou se chystáte. Ideálně by snoubenci měli s dostatečným předstihem prozradit, v jakém duchu se bude jejich svatba konat, abyste měla čas si svůj outfit v klidu připravit.

Zatímco některé svatby jsou značně neformální, jindy jsou striktně laděny do jedné barvy a stylu. Je proto dobré zjistit, jakou svatbu nevěsta s ženichem plánují a jaká jsou jejich očekávání od svatebčanů. Někdy se tyto informace můžete dozvědět již ze samotného svatebního oznámení či pozvánky. Případně se jich neostýchejte doptat, ať následně nedojde k nechtěnému faux pas. 

I když se daná svatba bude konat v uvolněném stylu, stále je třeba se obléci trefně k roli svědkyně. Existuje jedno univerzální pravidlo, které praví, že svědkyně by nikdy neměla svým outfitem zastínit nevěstu a poutat na sebe veškerou pozornost. I tak by ale měla být oblečena dostatečně formálně

Jakou zvolit barvu šatů?

Jestliže existuje barva oblečení, která se na svatbu skutečně nehodí, pak je to jednoznačně bílá. Ta by totiž ten den měla patřit výhradně nevěstě. Snažte se vyhnout i dalším světlejším barevným odstínům, jako je například populární ivory. Někdy se totiž může stát, že si nevěsta nezvolí bílé šaty, ale dá přednost jiné světlé barvě. 

Další nehodící barvou je černá. Zahalit se během letní svatby do černých maxi šatů není zrovna nejlepší řešení. Pozor si dejte i na příliš výrazné a pestré odstíny. Skvělým řešením naopak bývají pastelové barvy. Jsou elegantní, decentní a pro podobnou příležitost naprosto vhodné. Oblíbenou variantou bývá starorůžová, světle modrá, broskvová, světle žlutá či malinová. 

Čím dál více se poslední dobou rozmáhá trend, kdy je svatba laděna do jedné barvy. V tu chvíli je slušné zvolit šaty právě v tomto odstínů. Není samozřejmě nutné, abyste do dané barvy byla oblečená od hlavy až k patě, nějaký ten prvek v určené barvě ale zvolte. 

Netrvá nevěsta na konkrétním odstínu vaší róby? I tak byste se jako svědkyně měla se snoubenci a druhou svědkyní či svědkem patřičně sladit. Ne přímo barvou oblečení, nýbrž doplňky. Jednoduše si společně zvolte jednu barvu, ve které bude každý z vás něco mít. Pořiďte si například řetízek, jenž bude ladit s barvou kytice nevěsty, kapesníčkem v klopě svědkova saka a kravatou ženicha.

Musíte mít šaty? 

Šaty sice bývají nejčastější volbou, ale není to podmínka. Koktejlové či pouzdrové šaty vypadají opravdu krásně, ale chybu určitě neuděláte ani se sukní. Oblíbené bývají také elegantní kostýmky a overaly

U sukní a šatů je nejdůležitější zvolit vhodnou délku. Minišaty se na svatbu skutečně nehodí. Ideální je délka minimálně lehce nad kolena nebo do půli stehen. Skutečně půvabně vypadají šaty a sukně až na zem. Ty jsou vhodné zejména na uvolněné svatby v boho stylu. Na svatbu v kostele se vždy oblékněte trochu citlivěji. 

Ať už zvolíte šaty nebo overal, oblečení by vždy mělo působit elegantně a formálně. Kromě mini délek nejsou vhodné ani hluboké výstřihy a extra vysoké rozparky. Oblečení by mělo být čisté, vyžehlené a ve skvělém stavu. Pozor na žmolky, nitky a vytahané materiály. Výsledná vizáž musí hned na první pohled působit tak, že jdete svědčit na svatbu.

Pokud budou mít novomanželé na svatbě družičky mající stejný dress code, je skvělé, pokud s nimi budete ladit, ale zároveň bude poznat, že nejste jednou z nich. Jestliže tedy například budou mít světle fialové dlouhé šaty na ramínka, můžete si pořídit stejné šaty akorát s dlouhým rukávem, či naopak v kratší délce.

Tip: Jaké vybrat šaty na svatbu jako host?

Na co nezapomenout?

Máte vybrané šaty? Skvělé! Je však třeba nezapomenout na další důležité věci. Mimo jiné je dobré se připravit na nenadálý výkyv počasí a pořídit si vhodný kabátek či blejzr

Dále budete potřebovat adekvátní boty. Ty přizpůsobte místu konání svatby. Na zámeckou svatbu se nejlépe hodí lodičkysandálky na klínku, na svatbu na statku či zahradě si pro větší komfort naopak pořiďte baleríny nebo jiné elegantní boty bez podpatku. Přibalit si lze i boty na přezutí, aby vás během večerního tancování zbytečně nebolely nohy. 

Co se týče kabelky, velká shopperka skutečně není vhodnou volbou. Přednost dejte drobnější kabelce nebo psaníčku, které bude ladit s vaším outfitem i doplňky. Jestliže například zvolíte zlaté šperky, není vhodné, aby měla kabelka stříbrné kování.

Je potřeba si brát k šatům silonky? Etiketa praví, že by žena měla mít k šatům během všech podobných společenských událostí silonky vždy. Jelikož se ale zřejmě nechystáte na královskou svatbu, ale na svatbu svých blízkých, dejte přednost pohodlí a během horkých letních dnů nechte silonky klidně doma. Některé svatby mají navíc tak uvolněnou atmosféru, že silonové punčochy nejsou vůbec nutné. Pokud ale naopak jdete na svatbu, která se koná v kostele a plánujete obléct formální koktejlové šaty a lodičky, je vhodné si silonky vzít. Poradit se můžete i s nevěstou, co si o tom myslí. 

S nevěstou se nebojte poradit s čímkoliv, s čím si nejste zcela jistá. Jedná se o její velký den, a tak se jí vždy snažte vyjít vstříc. Jistě vám to v budoucnu ráda oplatí. Obecně se ale držte jediného, avšak nejdůležitějšího pravidla, že hlavní ženou celého dne je jen a pouze nevěsta! I tak si ale můžete vybírat z celé řady krásných outfitů, které podtrhnou váš půvab a budete v nich za hvězdu.