Tělové silonky: Vše, co potřebujete vědět o jejich správném nošení

Autor: dana

Na přehlídkovém mole je nikdy neuvidíte, ale v šatníku je má téměř každá žena. Řeč je o tělových silonkách, které se řadí mezi nejkontroverznější fashion kousek. Jak to v současnosti…

Na přehlídkovém mole je nikdy neuvidíte, ale v šatníku je má téměř každá žena. Řeč je o tělových silonkách, které se řadí mezi nejkontroverznější fashion kousek. Jak to v současnosti se silonkami je a jak je případně nosit, abyste nezpůsobila módní faux pas? 

Silonky v tělové barvě představují téma, které by vydalo na celou knihu. Zatímco jedni je zcela odsuzují a přijdou jim nevhodné, druzí si stojí za názorem, že pro společenské a byznys akce jsou nutné. Podívali jsme se na to, jak to se silonkami skutečně je, trochu podrobněji.

Co si o tělových silonkách myslí svět?

Módní stylisté jimi opovrhují a během focení módních editorialů ani na přehlídkách je neuvidíte. Pokud už modelky punčocháče oblečou, jedná se o černou, krajkovou či vzorovanou variantu. Nejčastěji ve společnosti převládá názor, že silonky v nude odstínu pouze poukazují na bezbřehý nevkus jejich majitelky. To však bohužel pramení z ukázek, které jsou všem běžně k dispozici v ulicích větších i menších měst. Mnohdy špatně zvolené silonky opravdu dokáží zkazit celý outfit a být velice nelichotivé. Přitom silonky v nude odstínu mohou působit hezky. Stačí umět zvolit správnou variantu a vhodně je zkombinovat. 

Muži považují punčocháče společně s kalhotami s nízkým sedem za to nejméně přitažlivé oblečení vůbec. „Silonky se mi na ženách líbí a přijdou mi sexy. Rozhodně ale nemyslím ty lesklé tělové. Nevybavuji si, že bych někdy viděl někoho, kdo by se trefil do správného odstínu silonek. Já jsem výhradně pro černé a lehce průhledné modely,“ řekl k tomuto tématu módní fotograf Daniel Zahrádka pro web prozeny.cz. 

Silonky z hlediska etikety 

Muži tedy silonkám říkají jednoznačné NE. Jak to všem vidí etiketa? Podle ní by žena měla obléct silonky k šatům vždy, když se chystá na výjimečnou společenskou událost a má odhalené nohy

„Mnohdy odborníci na etiketu tvrdí, že silonky jsou povinností pokaždé, když jdete do společnosti. Etiketa se však v současnosti určitým způsobem mění a přizpůsobuje modernímu životu. Proto jsou silonky povinností tehdy, pokud se chystáte na společenskou událost značně formálního rázu nebo jsou ideální například do práce,“ řekla pro web Lifee.cz Julie Balobanova – expertka na elegantní etiketu a chování. 

Následně dodala: „Pokud plánujete navštívit módní přehlídku nebo se chystáte na narozeninovou oslavu své kolegyně, tak silonky opravdu mít nemusíte.“

Zjednodušeně lze říct, že silonky v tělové barvě se nosí všude tam, kde by pohled na odhalenou nohu mohl působit neobvykle. Silonky sjednotí barvu pokožky, dodají jim eleganci a zakryjí drobné nedokonalosti. Nejsou povinné ve streetové módě či sportovním stylu.

Stejně tak je nemusíte ani tehdy obléct, když jste upřednostnila dlouhé šaty až na zem či dlouhou sukni. Ačkoliv etika říká, že by žena měla mít ve společnosti silonky i v tomto případě, dejte přednost zdravému rozumu, neboť nač oblékat silonky, které nebudou vidět. 

Velice nelichotivě vypadají silonky v lodičkách s otevřenou špičkou. Tento “trend” je mezi ženami bohužel stále možné vídat poměrně často. To stejné platí pro punčochové ponožky nebo podkolenky. Máte-li boty s otevřenou špičkou, klasické silonky nejsou šťastnou volbou

TIP: Pro otevřené střevíčky existují speciální silonky bez špiček, které nohy zmatní a sjednotí je. Prsty nohou ovšem nechají rafinovaně odhalené. Lze obléct ultrajemné silonky 5-8 DEN bez zesílené špičky a paty.

Největší problém je špatný odstín

Současný módní trh nabízí nepřeberné množství silonek, a tak je zcela zbytečné nosit ty, které vám barevně nesedí. Světlejší nebo naopak tmavší silonky opravdu nevypadají dobře. Obzvláště pak ty, které se hodně lesknou nebo jsou příliš silné. Špatně zvolený odstín tělových silonek s až příliš vysokým leskem je nevhodný, a navíc zajistí, že budou vaše nohy vypadat silnější. A to si zřejmě nepřeje žádná žena. Kromě toho vás ani moc nezahřejí, takže jsou vlastně zcela zbytečné. Nekvalitní, tlusté a podivně barevné silonky ze své skříně vyhoďte. 

Jak vybrat dokonale padnoucí tělové silonky?

Nyní již víte, že jsou okamžiky, kdy je vhodné po silonkách sáhnout, a tak je třeba si říct, jak by ty dokonale vypadající měly vypadat. 

Vždy dávejte přednost tenkým silonkám bez lesku. Ideálně ve vyšší kvalitě, která se na jejich vzhledu projeví. 

Nejste si jistá, který odstín a typ silonek pro vás bude nejvhodnější? Vydejte se do kamenné prodejny, kde vám obsluha jistě ráda poradí a vybere model, který vám perfektně sedne. 

Tělové silonky lichotící vašim nohám se nemusíte bát obléct do práce, na firemní večírek i zámeckou svatbu. Tlustým, lesklým a někdy až divně hnědým silonkám ale již skutečně odzvonilo.