5 kroků jak na dlouhé vlasy

Autor: Módní Blog

Krok 1.: Poznej své vlasy Připadá ti tento krok trochu mimo mísu a říkáš si, že povědomí o vlasech má snad každý člověk? Pak tě možná překvapí, že je mezi…

Krok 1.: Poznej své vlasy

Připadá ti tento krok trochu mimo mísu a říkáš si, že povědomí o vlasech má snad každý člověk? Pak tě možná překvapí, že je mezi námi mnoho takových, kteří si ještě stále myslí, že vlas roste od konečků! Od tohoto bodu je tedy dobré se odpíchnout a uvědomit si, že vlas roste od kořínku, a to rychlostí průměrně 1cm za měsíc. Slovo průměrně je zde přitom klíčové, jelikož každý disponuje jinou genetickou výbavou a tudíž jednomu mohou růst vlasy rychleji než druhému. Každopádně při růstu procházejí vlasy třemi základními fázemi: Fází anagenní, kdy vlas aktivně roste (2 až 4 roky), fází katagenní, kdy vlas neroste, ale v papile je buněčná aktivita (15 až 20 dní) a fází telogenní, kdy vlas neroste a ani v papile není žádná buněčná aktivita (90 až 120 dní). Na konci telogenní fáze je pak starý vlas nahrazen novým a cyklus běží od začátku.

 

Krok 2.: Vznes ortel nad svými konečky vlasů

Je to jako u doktora. Ten vždy napřed udělá diagnózu a až potom vyhodnotí, jaký bude další postup. Přesně tohle musíš udělat se svými konečky vlasů. Podívej se na ně kritickým okem a urči, zda je tvým problémem třepení, lámání, nebo zda s vlasy žádný problém nemáš. Pokud na tebe sedí diagnóza číslo tři, jsi štástný člověk a platí pro tebe rada, že pravidelné měsíční stříhání ti nepomůže, jelikož svým vlasům nedáš prostor pro růst. U předchozích dvou tě však čeká trochu více práce. Jak v případě třepení, tak lámání by se měla postižená část vlasů ostříhat. Třepení se totiž může dostat do celé délky vlasu a ten pak bude velmi oslabený. Lámání zase zapříčiňuje, že tvé vlasy naoko nerostou. Čili rostou, ale o nasbírané centimetry tě lámání v mžiku připraví. Je to jako nosit dříví do lesa. Na poničené konečky je dobré pořídit si nějaký kvalitní vlasový olej, který by měl být lisován za studena. Vyzkoušet můžeš třeba panenský olivový, kokosový, makadamiový atd.

 

Krok 3.: Zdravé vlasy si žádají zdravý životní styl

Věc se má tak, že dlouhých vlasů můžeš docílit i když tvůj životní styl bude spíše k pláči. Otázkou však je za jak dlouho a v jaké kvalitě. Jestliže toužíš po dlouhých a především zdravých vlasech a pokud je tvým přáním, aby se proces růstu co možná nejvíce zrychlil, budeš pro to muset něco udělat. Nejlépe přestat s kouřením (pokud se tě to týká) a samozřejmě se vyhýbat konzumaci alkoholu a mastných, tučných pokrmů. Jejich místo v jídelníčku nahraď ovocem a zeleninou a také potravinami obsahujícími zinek, selen a křemík. Vsaď na kukuřici, dýni, luštěniny, banány, rozinky, papriku, brokolici, pečivo, kiwi, kedlubny, pomeranče, jahody, čínské zelí, mandarinky, hovězí a vepřové maso, vejce, mořské plody, sýry, ořechy atd. Neméně důležité je taky dodržovat pravidelný přísun tekutin a pokud možno vyhýbat se stresu a dopřávat si hodně spánku. No, zní to jako pěkná fuška kvůli vlasům, co říkáš?:)

 

Krok 4.: Nauč se správné péči o vlasy

Je dobré nebrat výběr šampónu na lehkou váhu. Levné šampóny z drogerie by ti mohly uškodit a zmařit tvé snažení o dlouhé vlasy. Ačkoli někdo snáší lépe chemii a jiný zase přírodní produkty, vždy je dobré seznámit se se složením přípravku a vyhnout se především silikonům (tedy všem látkám zakončeným na -cone) a také ropným derivátům. Každodenní mytí taky není zrovna tím nelepším, co pro své vlasy můžeš udělat. Optimální frekvence mytí je tak dvakrát do týdne. Pokud máš jemné nebo mastící se vlasy, vyhýbej se při nanášení kondicionéru konečkům a aplikuj jej pouze do délek. Důležité je taky česání. I když máš možná pocit, že částé česání tvým vlasům prospívá, je to spíše naopak, proto vlasy nech více vydechnout. Ideální je používat celodřevěný hřeben nebo kartáč s kančími štětinami, které jsou vraženy přímo do dřeva. Zapomeň na umělotiny! Co si budem říkat, v dnešní době je to téměř jako házet hrachem o zeď (znám to z vlastní zkušennosti), ale přesto to musím napsat: vyhýbej se fénování, kulmování, žehlení, chemickému barvení, trvalé a melírování – řekla žena s melírem na hlavě:)

 

Krok 5.: Vydrž Prťka, vydrž!

Někomu to jde samo a dlouhých vlasů docílí bez jakékoli námahy za pár měsíců. Pro ty ostatní je to však běh na dlouhou trať a po přečtení tohoto článku nejspíš vidíš, že taky pěkná prácička! Je docela dost dobře možné, že tě čas od času budou přepadávat choutky vykašlat se na to a nechat se ostříhat. V takových chvílích musíš zatnout zuby a vytrvat! A pokud budeš chtít růst vlasů ještě víc popohnat či podpořit, v lékárně se dají sehnat nejrůznější vitaminové tablety, obsahující látky prospívající vlasům a také podpůrná kosmetika pro růst vlasů (zkusit můžeš například Biohar). Teď už zbývá jen popřát hodně štěstí a pevné nervy!:)

Tip na závěr. Při nákupech online můžete ušetřit i značný obnos peněz, můžete využít například slevový kód zoot nebo slevy do dalších obchodů.