8 věcí, které potřebujete vědět před prvním tetováním

Autor: anna

Přemýšlíte nad tetováním, ale nechcete šlápnout vedle? Přinášíme 8 věcí, které potřebujete vědět před prvním tetováním. S námi to zvládnete! Určitě jste to slyšeli už tolikrát, že při každém opakování protáčíte…

Přemýšlíte nad tetováním, ale nechcete šlápnout vedle? Přinášíme 8 věcí, které potřebujete vědět před prvním tetováním. S námi to zvládnete!

Určitě jste to slyšeli už tolikrát, že při každém opakování protáčíte panenky – rozmysli si, co si vybereš. Je to to nejhorší klišé, ale něco na tom je. Některé trendy věci vypadají božsky, jenže budou se vám líbit i potom, co potkáte dalších x lidí, které je mají také?

Nemluvě o tom, že to, co je teď in na Instagramu, se může rychle okoukat. Je to stejné, jako s oblečením. Ani trendy v módě na rok 2022 tu s námi nebudou navěky. Tetování je zkrátka permanentní zásah do těla, se kterým budete muset žít do konce života. Nebo ne?

Tetování se dá odstranit

Tetování se naštěstí dá odstranit. A to hned dvěma způsoby.

  1. Laserem
  2. Předěláním

Odstranění laserem je bolestivé a drahé. Navíc motiv nezmizí docela, zůstanou po něm jemné obrysy, kterých si okolí při bližším prozkoumání všimne.

Druhý způsob, jak se zbavit nechtěného obrázku, je nechat si ho přetetovat. Technicky vzato nejde o odstranění v pravém slova smyslu. Ale i tak jsem ho tu uvedla, abyste viděli, že se zpackaným motivem se dá pracovat.

Shrnuto, podtrženo – jde o trvalý zásah do těla. Do původního stavu kůži nenavrátíte. O důvod víc se nad motivem trochu zamyslet. Pokud jste spontánní typ a chcete zajímavou vzpomínku, klidně si udělejte malou značku, o které budete vědět jen vy. Ale nezapomeňte, že je tu i druhý faktor, tedy že už vám ji nikdo neodpáře.

Za kvalitu se platí

Rozhodně se vyplatí zajít do tetovacího studia, kde vám motiv udělá skutečný profesionál. U někoho, kdo to se strojkem moc neumí, riskujete, že s výsledkem nebudete spokojení. Nerozhodujte se jen podle samotného návrhu, ale i podle fotografií už vytetovaných prací tatéra. Protože držet v ruce tužku a kreslit na statický papír, a držet v ruce strojek a pracovat s lidskou kůží, která klade odpor, to jsou dost jiné věci.

Počítejte s tím, že za profesionála zaplatíte. Hodinová sazba se pohybuje zhruba okolo 1500 Kč. Drobné motivy se stihnou do jedné nebo dvou hodin. Náročnější práce většinou vyžadují více než jedno sezení, tedy podle toho, jak moc velký tvrďák jste.

A kdy že můžete přijít? Někdy se na tatéry čeká dva týdny, jindy půl roku, zejména na ty známější. Ale pořád je to lepší než se svěřit do rukou nějakého garážového tunera, který vám na ruce udělá akorát ostudu. Tetování, na rozdíl třeba od stříhání vlasů doma, jen tak někdo nezvládne.

Ještě jeden ohled to má. Profesionální studia jsou zárukou čistoty, sterilních nástrojů a kvalitních barev. Rozhodně byste neměli vlastní zdraví svěřit někomu, kdo k tomu nemá podmínky. Při práci se narušuje kůže a mohli byste chytit infekci.

Tetování bolí, ale ne všude stejně

Zvládnete to? Udělejte si malý test. Silně se štípněte tam, kam byste motiv chtěli. Pokud to není nic hrozného, tak to pravděpodobně ustojíte. Barva se nanáší pomocí strojku, ve kterém je několik menších jehliček a ty se zapichují pod kůži.

Během tetování budete mít pocit, jak když vás někdo škrábe do zraněného/odřeného místa. Tam, kde máte více podkožního tuku a silnější kůži (například na stehně) to bolí míň než na částech těla, kde je kůže tenká, případně kde jsou blízko důležité orgány a kosti (žebra, břicho). Na první motiv raději nevybírejte místo, kde to bude určitě bolet. Začněte něčím „bezpečnějším“.

Mezi oblíbená a nebolestivá místa patří například zápěstí, zadní spodní strana krku nebo kotník – tetování na kotníku vypadá s kotníčkovými botami prostě parádně.

Tetování bolí i poté, a hlavně svědí

Sezení máte za sebou. Máte vyhráno? Ne tak docela. Tetování bude bolet i potom, co je hotovo. Rána se pěkně uleží, probere k sobě a vy to začnete pociťovat. Ano, je to rána – zranění. Tak k tomu podle toho přistupujte. Dávejte si pozor na upnuté oblečení, spodní prádlo a na nárazy a šťouchance od ostatních lidí.

Jakmile se motiv trochu zahojí, vytvoří se na něm strup, který bude hodně svědět. Nesmíte se drbat. Se strupem byste si strhli i nezahojený pigment a barva by na některých místech po zahojení chyběla. Jednoduše řečeno – obrázek by měl díry. A vy byste museli do salónu na opravu, která nejspíš nebude zadarmo. Nemluvě o tom, že si do rány můžete zanést infekci.

Když je nejhůř, dejte si sprchu a namažte si místo mastičkou pro péči o tetování. Za pár dní to přestane. Tetování se vyloupe a kůže bude zacelená.

O tetování se musíte starat

V salónu vám poradí, jak na to. Každý tatér uznává trochu jiný proces hojení, a tak nemá příliš cenu zde cokoliv rozepisovat. Zde najdete pár obecných rad, jak se starat o tetování. V zásadě se ale budete snažit místo udržet čisté a v suchu. Kromě toho, že se omývá antibakteriálním mýdlem, se také maže hojivou mastí.

Měsíc nemůžete do bazénu

Než se tetování oloupe a povrchově zahojí, neměli byste se vůbec koupat ve stojaté vodě, tedy ve vaně, ale ani v bazénu, moři nebo rybníku. Jde hlavně o hygienické hledisko.

Pozor na sluníčko

Tetování má tmavší pigment, chraňte ho proto před slunečním svitem, a to i po zahojení. Pět týdnů po sezení v salónu nevystavujte motiv paprskům. Kůže není dostatečně zahojená a mohli byste ji nenávratně poškodit. I potom, co se zahojí, si ale tetovaná místa mazejte opalovacím krémem s nejvyšším faktorem. Jinak hrozí blednutí barvy.

Ale pozor – málokdo ví, že byste slunění měli vynechat i před tetováním. Opálená kůže totiž nedokáže přijmout mnoho tetovacího inkoustu. Je totiž zaplněná pigmentem z opálení. I to je jeden z důvodů, proč se tetování v létě nedoporučuje.

Den před návštěvou salónu nepijte a vezměte si volno

Alkohol ředí krev, kofein ji zase rozproudí. Oběma se v den (a ideálně i den před) tetování vyhněte. Jinak by vám během sezení tekla krev, což je jednak nepříjemné a za druhé to stěžuje práci tatérovi. Počítejte s tím, že vás samotný proces tetování pěkně unaví, přeci jen je to pro tělo pořádný stres, a tak si raději na celý den vezměte volno. Až bude hotovo, jděte si domů odpočinout.