Historie a tradice plesů v Česku

Autor: modniblog.cz

Milujete krásné šaty, skvělou hudbu a tanec? V tom případě jistě také milujete typické plesy. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká je historie takovýchto plesů? A víte, jaké jsou v…

Historie plesů v Česku

Milujete krásné šaty, skvělou hudbu a tanec? V tom případě jistě také milujete typické plesy. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká je historie takovýchto plesů? A víte, jaké jsou v Česku tradiční plesy? A proč se vlastně konají v zimě? To vše se dozvíte v tomto článku.  

Jakmile se přelomí léto, mnozí z nás začnou mít pochmurnou náladu z období, které následuje. Jiní se naopak těší na to, co vše v tom následujícím období prožijí. Jednou z velmi oblíbených událostí podzimního a zimního času jsou zaručeně plesy. Každý z nás nějaký ten ples v živote navštívil a mnozí je navštěvují pravidelně. Pro ženy je to skvělá příležitost, aby si oblékly nádherné šaty, navoněly se svým svátečním parfémem a ze své šperkovnice vyndaly ty nejluxusnější šperky, které tam mají.

Jaká je historie plesů?

To, že asi každý Čech nějaký ten ples navštívil, je už tedy jasné. Pojďme si proto říct něco málo o historii těchto akcí. 

Plesy se po celém světě konají již od nepaměti. V minulosti se plesy týkaly ovšem pouze výše postavených osob (šlechty). Od 19. století se plesy však staly záležitostí také “obyčejných lidí”.  

A proč se vlastně plesy konají zrovna v zimním období?

Zimní období si pro tanec, hudbu a společenské radovánky vybrala v minulosti právě šlechta. Ta měla všechny možné radovánky pečlivě rozdělené na celý rok. Na jaře se většinou konaly svatby, léto šlechta zasvětila cestování a na podzim probíhaly hony. A právě v zimě se šlechta sjížděla, aby se mohla věnovat tanci, zpěvu a dalšímu společnému veselí.   

Tradice plesů v Česku?

V současné době se v České republice každoročně koná nespočet plesů s nejrůznější tématikou.  

Maturitní plesy

Mezi nejčastěji konané se v Česku řadí maturitní plesy. Ty se pořádají na oslavu maturantů, kteří zanedlouho po společenské události budou skládat “zkoušku dospělosti”. Mladé slečny se oblečou do nádherných šatů a chlapci si oblečou skvěle padnoucí obleky. Rodiče jsou v takovou chvíli na své ratolesti náležitě pyšní a celý večer se nese v nádherném duchu.

Městské plesy

Městské plesy pořádá vedení daného města či obce. Občané pak tuto společenskou událost navštěvují pro pobavení s přáteli a setkání se s dávnými známými. Často bývají takovéto plesy velmi prestižní záležitostí a ženy zde rády ukazují své večerní róby všem na odiv.

Plesy různých sdružení a spolků

Asi každý z nás někdy v životě navštívil typický hasičský či myslivecký ples. Dokonce se pořádají také plesy spolku fotbalistů nebo záchranářů. Takové plesy nemusí mít vždy tak prestižní a vysokou úroveň, jako mají například plesy maturitní či městské. Ovšem o to větší zábava na takovýchto událostech bývá. Na takové plesy nebývá dress code tak přísný, jako je tomu u výše zmiňovaných.

Plesy módních návrhářů

Mezi velmi prestižní a exkluzivní společenskou událost se řadí plesy, které pořádají úspěšní módní návrháři. Na takových akcích se velmi často konají také přehlídky modelů daných návrhářů. Na této události je vždy k vidění mnoho okouzlujících a nádherných šatů.

Maškarní plesy

Mezi velmi odlišný způsob pobavení patří maškarní plesy. Ty naopak lidé nenavštěvují v perfektně padnoucích večerních róbách. Na ty se lidé naopak převlékají do nejrůznějších kostýmů nebo masek. Tato varianta společenské zábavy je na našem území čím dál tím více oblíbená. 

Tanešní plesy v česku a jejich historie

Každoroční významné plesy v Česku

Jak už bylo výše zmíněno. V Česku se každoročně koná velké množství nejrůznějších plesů. Mezi ty “nej” se v Česku řadí Česko-Slovenský ples. Ten na jeden večer a jednu noc spojí dva si velmi blízké národy. Na zmíněnou událost jsou pozvány známé tváře českého i slovenského národa. Ovšem i vy se na tuto luxusní akci můžete zakoupením vstupenek dostat. 

Také se letos chystáte na nějaký ples?

Další články ze série Plesová sezóna: