Ketonová dieta

Autor: annaz

Ketonová neboli keto dieta se stává čím dál větším hitem. Toužíte po krásné postavě s ideálními mírami a nechcete se zapotit? Vyzkoušeli jste hrstkovou dietu, krabičkovou dietu, nebo prostě nejíst…

ketonová dieta

Ketonová neboli keto dieta se stává čím dál větším hitem. Toužíte po krásné postavě s ideálními mírami a nechcete se zapotit? Vyzkoušeli jste hrstkovou dietu, krabičkovou dietu, nebo prostě nejíst vůbec? Jestliže si již nevíte rady, podívejme se na zoubek tomuto způsobu hubnutí, které je založeno na omezení příjmů sacharidů.

Jak keto dieta funguje

Nyní už víme, že principem této diety je omezení přijmu sacharidů. Proč? Jestliže sacharidy vyřadíte ze svého jídelníčku vaše tělo si z nich přestane brát energii a raději ji začne čerpat z ketonů, které vznikají spalováním tuků. Tělo se tedy dostane do stavu ketózy.

Ketóza

Donutili jsme tělo přijímat energii ze zpracovaných tuků, vítejte ve stavu zvaném ketóza. Jakmile tento stav nabudíte začíná docházet k rychlejšímu spalování a zbytky tuků zvané ketolátky poslouží jako zdroj energie pro tělo. Mezi další účinky ketózy patří snížení hladiny krevního cukru a nižší množství produkovaného inzulinu.

Jak ketózy dosáhnout?

Úkol je jasný – omezit příjem sacharidů na 50 gramů denně. Každé tělo ovšem reaguje jinak, a tak je pravděpodobné, že příjem bude muset být ještě nižší, aby tato dieta zabrala. Zkrátka čím méně tím lépe.

zdravé jídlo

Jak poznám, že to je ono?

Ketóza si s sebou nese pár příznaků, díky kterým snadno poznáme, zda se v ní již nacházíme. Jestliže jste zaznamenali, že váš dech není tak svěží jako býval jedná se pravděpodobně o jeden z příznaků, který naštěstí rychle odezní. Dále byla zaznamenána zvýšená potřeba močení, což souvisí s pocitem sucha v ústech. Nezapomínejte tedy na dostatečný přísun tekutin. Posledním a naopak velice žádaným účinkem je snížený pocit a hladu a rapidní zvýšení energie.

Další možností, jak zjistit, zda se nacházíte v ketóze, je zakoupení takzvaných keto proužků na měření ketonů v krvi. Lze jej pořídit v lékárně pod názvem Ketophan, tento test však není 100 % přesný, ukazuje totiž pouze určitý typ ketonu a to acetoacetát.

Keto chřipka

Říká se, že pro krásu se musí trpět a v tomto případě není stav ketózy výjimkou. Jakmile se do něj dostanete s velkou pravděpodobností vás přepadne keto chřipka. Poznáte ji podle bolesti hlavy a svalů, zvýšené únavy, průjmu či pocitu na zvracení. Tyto neduhy mohou přetrvávat až dva týdny. Nesmíme zapomínat, že tělo v tomto momentě podléhá velké změně, a tak není žádoucí s těmito příznaky bojovat. Odpočívejte a nezanedbávejte pitný režim, vaše tělo je silnější než si myslíte a rychle si zvykne.

Co tedy jíst?

Doporučuje se do svého jídelníčku zařadit mořské plody a maso (včetně ryb), sýr a smetanu, vajíčka (především bílky), ořechy, avokádo, nízkosacharidovou zeleninu, proteinové smoothie a koktejly.

zdravý životní styl

Čemu se vyhnout?

Nyní víme, co si můžeme dopřát. Samozřejmě že následuje seznam jídel, které musíme vyškrtnout z našeho jídelníčku. Patří sem například sladké všeho druhu, pečivo, těstoviny, luštěniny a také ovoce. Vyhnout se musíme i cukru, který je možné nahradit speciálními příchuťovými tabletami.

Odpírání

Jak tomu často bývá musíme něco obětovat. Není velkým překvapením, že můžeme pozřít pouze deci nízkosacharidového vína denně a ostatnímu alkoholu je třeba vyhýbat se obloukem. Játra totiž budou mít plné ruce práce i tak, netřeba jim ještě nakládat.

Naštěstí z nápojů nebyla vyřazena káva, a tak alespoň kofeinovou jízdu není třeba utnout. Samozřejmě že nesladíme a dochucujeme pouze rostlinným mlékem či 10% smetanou.

Kroky před začátkem diety

Důležité je určit si cíl, kterého chceme dosáhnout. Představa konkrétní váhy, na kterou se toužíme dostat poslouží k větší motivaci do budoucna. Dalším krokem je prozkoumání vašeho zdravotního stavu, jestliže si nejste jisti, zda je ketonová dieta pro vás vhodná, poraďte se se svým lékařem. Nezapomeňte si vybrat redukční plán. Existuje mnoho e-shopů, kde si můžete pořídit plány sestavené na míru, nebo si zkrátka vyberte pár receptů, vyřaďte potřebné potraviny a s chutí do toho.

Tři měsíce a dost

Keto dieta se dělí na tři fáze, dohromady by však neměla být držena déle než tři měsíce. Délka fází se odvíjí dle počtu kil navíc, které chceme zlikvidovat.

V první fázi se doporučuje jíst pětkrát denně po třech hodinách, k dobré funkci trávícího traktu je třeba sníst až 500 gramů doporučené zeleniny, kterou smíte požívat kdykoliv během dne. Zároveň můžete předpokládat příchod výše zmíněné keto chřipky. První část se může dodržovat maximálně osm týdnů. Nesmíme zapomenout na pitný režim, jelikož se tělo začne odvodňovat, je potřeba vypít dva až tři litry denně.

Druhá fáze neboli redukční fáze by neměla trvat déle než čtrnáct týdnů. Můžeme pomalu začít přidávat i pohyb, zkuste například power jógu.

Třetí fáze slouží k zafixování a dodržování nově nastavených pravidel.

Hubnutí v prví fázi přichází rychle. Ovšem stejně rychle se může dostavit i všemi obávaný jojo efekt.

hubnutí

Vše má své pro a proti

Jak již bylo výše naznačeno naše tělo není absenci sacharidů stavěno. Pozor si musíme dávat například na hyperglykemii, tj. snížení hladiny cukru v krvi. Ta se může vyskytnout v návaznosti na absenci ovoce či zeleniny. Ketonová tělíska, která vyrábějí játra z tuků, jsou bez přítomnosti sacharidů okyselující. Jestliže se jich v našem těle vyskytne mnoho, okyselí jej celé, což může vést k problémům s klouby, k cukrovce či k acidóze (pH poklesne pod fyziologickou mez).

Co jsou to vlastně sacharidy?

Můžeme je považovat za hnací motor našeho těla, patří k nejrychlejším a velmi významným zdrojům energie. Známé jsou také tím, že napomáhají k lepší imunitě. Pokud jste ve škole dávali pozor určitě vám něco říká rozdělení sacharidů. Dělíme je na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. V tomto případě nás zajímají převážně monosacharidy, jež představují nejjednodušší cukry, které se vyznačují tím, že jsou aldehydovými nebo ketonovými deriváty. Člověk sacharidy, zejména z aminokyselin, hravě syntetizuje, kromě vitaminu C. Nízkosacharidová či naopak vysoko sacharidová dieta může vést ke ztrátě dusíku či až k metabolické acidóze.

Ketonová dieta není pro každého

Pokud trpíte cukrovkou prvního typu, jste těhotná či kojíte, máte geneticky slabé trávení, či potíže s játry, ledvinami, lymfatickým systémem nebo slinivkou této dietě se vyhněte.

(Ne)funguje

Jestliže se na tuto dietu podíváme z krátkodobého hlediska rozhodně se dostaví žádoucí účinky, nadbytečná kila úspěšně zmizí. Dle vědců však tohoto výsledku můžeme dosáhnout i jinou dietou.

Dlouhodobé stanovisko nám nenabízí nic pěkného. Častým strašákem je především cholesterol a CRP, udávající míru zánětů v těle. Omezením zeleniny a ovoce svému tělu rozhodně nepomáháme, odebíráme mu důležité vitaminy, vlákninu a minerály. V poslední řadě hrozí zhoršení funkce ledvin.

Balíčky ketodiety

Zabrousíte-li do hlubin internetů uvidíte, že byznys s keto balíčky se poměrně nastartoval. Můžete najít balíčky, které vám zajistí keto stravu na týdny, existují samozřejmě i menší varianty. Záleží tedy na vás, zda si chcete vařit, nebo si zvolíte snazší způsob.

Tip na jídlo

Jestliže si nevíte rady, co si uvařit můžete se vrhnout do následujícího pokrmu. Máte-li rádi houby vyzkoušejte hovězí na houbách s proteinovými těstovinami. Jestliže neholdujete hovězímu masu uvařte si například citronové kuře na olivách.

Recept na jednu porci citronového kuřete na olivách:
– 100 g kuřecího masa (prsní)
– vývar
– ¼ citronu
– 30 g zelených oliv
– lžička olivového oleje
– 1 lžička směsi bylinek
– čerstvá petrželka

Nyní již stačí pouze zprudka orestovat kuřecí prsa potřená olejem. Jakmile zhnědnou přidáme vývar, směs bylinek, nakrájený citron a také olivy. Společně dusíme okolo patnácti minut, poté maso vyjmeme a do zbylé šťávy přidáme nasekanou petrželku, povaříme. Kuře podáváme s omáčkou a se salátem z polníčku a rukoly.

Dávná historie

Vypadá to, že tato proteinová dieta patří mezi výmysly moderní doby, ale není tomu tak. Psal se rok 1924, když ji poprvé využil doktor Russel Wilder na Mayo klinice. Využil ji pro léčbu epilepsie, čímž navodil pocit hladu, který je typický pro začátky tohoto procesu. Zjistil totiž, že hladovění pomáhá zvládat těžko kontrolovatelné záchvaty. Otázkou zůstává, zda je tedy vhodné tuto hubnoucí metodu využívat za cílem shodit nějaká kila.

Keto dieta proti rakovině – mýtus či fakt

Některé zdroje uvádějí, že při dodržování této diety může dojít k zamezení vzniku rakoviny. Jelikož tělu neposkytujeme sacharidy, netvoří se glykogen, a tak údajně nedochází k rakovinotvornému rozmnožení. Údajně ketonová dieta dokáže pomoci i v případě, že tímto onemocněním již trpíte.

Další zdroje nám prezentují opačný pohled na věc. Vědci tvrdí, že ketonovou dietou nezklikvidujeme pouze rakovinové buňky, ale zároveň dochází k zabíjení dalších buněk, které potřebují sacharidy k přežití. Dále uvádějí, že ketodieta může rakovinu způsobit, nikoliv jí předejít.

Doporučujeme se tedy opravdu poradit se svým lékařem dříve než se do hubnutí pustíte.

Keto jako ochrana

Někteří vědci se snaží dokázat, že ketonová dieta chrání náš mozek před Alzheimerovou chorobou, bylo také zaznamenáno snížení příznaků u Parkinsonovy choroby až o 43 %.

Jestliže se na tuto dietu necítíte můžete omrknout jiné tipy na hubnutí. Věříme, že tato metoda není vhodná pro každého, za zkoušku ovšem nic nedáte, pokud to zdraví dovolí. Prvořadě je třeba naslouchat svému tělu, to už bude vědět, zda mu tento proces vyhovuje.