Materiály: Lyocell a vše o něm

Autor: dana

I vy občas tápete mezi těmi všemi materiály, které jsou nyní součástí textilního průmyslu? Jestliže ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku, která vám jednoduše přiblíží vlastnosti…

I vy občas tápete mezi těmi všemi materiály, které jsou nyní součástí textilního průmyslu? Jestliže ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku, která vám jednoduše přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů. Zatímco v minulosti jsme se zaměřili například na viskózu, elastan či bavlnu, dnes se společně podíváme na lyocell. 

Víte, jak a z čeho se lyocell vyrábí, jaké jsou jeho hlavní benefity, k čemu slouží a jak o něj ideálně pečovat? To vše se dozvíte v našem průvodci materiály. 

Co je to lyocell?

Lyocell vznikl v 80. letech 20. století a již v 90. letech byl vyráběn průmyslově. Řadí se mezi polosyntetická viskózová vlákna, jež vznikají z celulózy na přírodní bázi. Výroba lyocellu je mnohem šetrnější než některé technologie, které dnes vyrábějí například bavlnu. Často bývá označován zkratkou CLY nebo ho můžete znát pod pojmem Tencel, což je obchodní název právě pro tkaninu nazývanou jako lyocell. 

Jde o relativně nový způsob výroby textilních vláken vyznačující se svou šetrností k naší planetě. V módním průmyslu se poměrně rychle stal velmi oblíbeným a jeho popularita neustále strmě spoutá. Má řadu pozitivních vlastností, díky kterým předčí i řadu jiných oblíbených materiálů. 

Využití lyocellu

Lyocellová vlákna se obvykle používají v kombinaci s dalšími materiálybavlnou, polyesterem nebo hedvábím. Díky tomu daný materiál získává krásně hladký a lesklý charakter, jenž je pro lyocell typický.

Vlastnosti lyocellu

  • Velmi příjemná textura – lyocell je známý hlavně pro svůj hladký, měkký a jemný povrch. Je proto velice příjemný na dotek. Samotná látka je vzdušná, lehká a prodyšná, a je tak ideální pro letní oblečení.
  • Vysoká odolnost – v porovnání například s bavlnou či viskózou je lyocell mnohem odolnější a pevnější. O poznání méně se vytahuje, snadno se udržuje a barvy na materiálu vydrží dlouho syté. 
  • Odvádění vlhka – během letních dnů ho oceníte i kvůli jeho skvělé schopnosti pohltit vlhkost a zároveň ponechat na pokožce příjemný pocit sucha. Často je lyocell oblíbenou volbou u sportovního oblečení a lůžkovin, neboť dokonce umí absorbovat vlhkost až o polovinu více než bavlna. 
  • Vhodnost pro citlivou pokožku – lyocell ocení i alergici. A to především díky jeho antibakteriálním a termoregulačním vlastnostem, kvůli kterým se v něm rozhodně nezapotíte. Důležité je však zmínit, že nesmí být nikterak znehodnocen toxickými chemikáliemi během zpracování.
  • Možnosti zpracování – lyocellová vlákna je možné snadno zpracovat do různých typů tkaniny (do těch s hladkým povrchem až po měkkou látku podobnou semiši).

Výhody lyocellu s ohledem k přírodě

  • Nízké nároky na samotné pěstování – největší výhodou v porovnání s konvenční bavlnou je značně vyšší výnosnost sklizně a objem produkce, ale přitom mnohem nižší nároky na kvalitu i plochu půdy pro pěstování. Samotné pěstování rostlin a stromů navíc nepotřebuje žádné pesticidy ani příliš vláhy. 
  • 100% rozložitelný materiál – lyocellová vlákna nejčastěji využívají jako základní surovinu pro svůj vznik dřevo, které je 100% obnovitelným zdrojem. Samotný materiál je tak vyroben na přírodní bázi, a proto je i 100% biologicky rozložitelný a kompostovatelný. 
  • Minimum odpadu během výroby – při výrobě lyocellu se nepoužívají nebezpečné chemikálie a nevznikají žádné škodlivé vedlejší produkty. Rozpouštědlo, které se při výrobě používá, není toxické, recykluje se a téměř 100% se znovu použije ve výrobním procesu. Díky tomu se nedostává do životního prostředí a celkově se nevytváří zbytečně velké množství odpadu.

Nevýhody lyocellu

  • Vznik žmolků po delším praní
  • vyšší pořizovací cena ve srovnání s bavlnou, 
  • občas může být barven syntetickými barvivy či jinak chemicky ošetřen.

Péče o lyocell

Textilie s lyocellovými vlákny je, na rozdíl například od polyesteru, který zvládne praní i při vyšších teplotách, ideální prát ve studené vodě. S postupem času má materiál z lyocellu tendenci během praní uvolňovat jemná vlákna, což se na textilu může po delší době projevit v podobě již zmiňovaných žmolků.