Materiály: Viskóza a vše o ní

Autor: dana

Také někdy tápete mezi těmi všemi materiály, jež současný textilní průmysl nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku přibližující vlastnosti jednotlivých materiálů. Zatímco minule jsme…

Také někdy tápete mezi těmi všemi materiály, jež současný textilní průmysl nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku přibližující vlastnosti jednotlivých materiálů. Zatímco minule jsme se zaměřovali například na elastan či bavlnu, dnes se společně podíváme na viskózu

Víte, jaké jsou hlavní benefity viskózy, k čemu slouží, jak o ni pečovat nebo třeba to, jaké jsou její negativní vlastnosti? To vše se dozvíte v našem průvodci materiály

Co je to viskóza?

Viskóza je celulózové vlákno, které se vyrábí již od 19. století jako náhražka hedvábí. Často je proto označována jako „umělé hedvábí“. Na štítcích ji občas můžeme najít i pod názvem rayon, neboť v textilním průmyslu jsou výrazy rayon a viskóza brány jako synonyma.

Viskóza je vlákno, jenž se vyrábí na bázi regenerované celulózy. Hlavní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji bavlna, dřevo nebo případně i jiná surovina s větším obsahem celulózy. A i když nejsou materiály na bázi regenerované celulózy čistě přírodní, lze je za jakousi alternativu k přírodním materiálům určitě považovat. Cílem výroby takovýchto materiálů je právě to, aby se svými vlastnostmi co možná nejvíce přiblížily přírodním materiálům, ale zároveň dodaly materiálu nové a lepší vlastnosti.

Velmi často se viskóza dává jako příměs do lněných látek, neboť je o poznání levnější než len, a navíc zlepšuje vlastnosti hrubších lněných látek, které jsou pak mnohem měkčí a příjemnější na omak. 

Vlastnosti viskózy

Materiály s klasickými viskózovými vlákny jsou mezi uživateli oblíbené zejména pro jejich velmi dobré absorpční vlastnosti. Ty jsou dokonce lepší než u materiálů bavlněných.

Materiály s obsahem viskózy jsou krásně měkké na omak a na pokožce působí velice příjemně. Vzhledem jsou podobné materiálům bavlněným.

Jelikož viskóza příjemně chladí, skvěle se tak hodí na léto. V porovnání s jinými materiály nežmolkuje a netvoří se v ní statická elektřina, a tak nepřitahuje smítka a chlupy.

Viskóza má samozřejmě i své mínusy. Některé látky s obsahem viskózy mají tendenci se srážet. Dále je třeba také zmínit, že se jedná o poměrně mačkavý materiál a že častým praním se viskózové oblečení ničí.

Péče o viskózu

Viskóza je jemný materiál, který se snadno mačká a rychle se smršťuje. Péči o ni proto skutečně nepodceňujte. Klíčové je zejména zvolit správnou teplotu a vhodný prací prostředek

V některých případech se nemusíte při praní tkanin, jež jsou vyrobeny z viskózy omezovat. Obzvlášť pak tehdy, když je oděv vyroben ze směsi materiálů.

Jak o viskózu ideálně pečovat?

  • Viskóza má tendenci se smršťovat, a tak snáší pouze nízké teploty do 40 °C,
  • jestliže nechcete nic riskovat, snižte teplotu a perte viskózu pouze na 30 °C,
  • abyste textilie s viskózou ještě více ochránili, naplňte buben na prádlo do maximálně dvou třetin
  • oděvy se zipy, kamínky a flitry perte samostatně, neboť mohou způsobit nevratné zničení, 
  • občas je lepší prát viskózu za studena (například pokud se jedná o viskózový šátek),
  • viskóza nesprávnou péčí skutečně trpí
  • jestliže se oděv během péče zmenšil, znovu jej vyperte na 40°C či ho namočte do vody s šetrným přípravkem na péči o vlasy pro kojence (tím se vlákna viskózy uvolní, a vy je tak budete moci jemně natáhnout zpět do původního tvaru).

Pozor na sušičku

Pro svoji strukturu se viskóza velmi snadno mačká, a tak oděvy z tohoto materiálu není vhodné dávat do sušičky. Ideální je zavěsit textil s obsahem viskózy na ramínko ven na čerstvý vzduch. 

Nikdy nedávejte látku s viskózou sušit na topení. Právě vysoké teploty představují největší riziko sražení. 

A aby byla viskóza po praní opět krásně hezká a hladká, začněte ji žehlit ještě předtím, než je tkanina zcela suchá. Během samotného žehlení překryjte oděv vlhkým hadříkem nebo použijte napařovací žehličku.

Využití viskózy

Díky svým vlastnostem je viskóza ideálním vláknem, které je vhodné kombinovat jak s vlákny syntetickými (polyamid, polyester), tak ale i s vlákny přírodními (bavlna). Viskóza totiž těmto materiálům poskytuje měkčí a přirozenější omak

V našem oblečení se viskózová vlákna nejčastěji vyskytují ve směsi s bavlnou a elastanem. Nejvíce pak uživatelé u tohoto prádla ocení právě to, že použitý materiál je svými vlastnostmi značně podobný materiálům přírodním.