Materiály: Kašmír a vše o něm

Autor: dana

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží…

Vše o kašmíru, jak se o materiál starat?

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál správně pečovat. To je náš průvodce materiály. V předešlých průvodcích jste si mohli přečíst zajímavé informace například o elastanu, bavlně i nylonu. Dnes se zaměříme na luxusní kašmír. 

Kašmírová vlna je jednou z nejdražších přírodních textilií. Pro své estetické a funkční vlastnosti zároveň patří mezi nejvíce žádané textilie. Výrobky z kašmírové vlny jsou velmi hebké, měkké a příjemné na dotek. Obecně se dá říct, že je kašmír považován za nejkvalitnější materiál vůbec. To je také důvod, proč je při jeho pořizování zapotřebí počítat s vyšší cenou.  

Vše o kašmíru 

Jak se luxusní kašmír získává? A jaké jsou jeho vlastnosti? To si můžete přečíst v následujících řádcích. 

Co je to kašmír? 

Kašmírová vlna je velmi výjimečný materiál. Často je označována jako nejluxusnější a nejdražší přírodní materiál. Vyčesává se kašmírským kozám z oblasti slabin (tam se nacházejí ta nejjemnější vlákna). Těchto vláken prvotřídní kvality však není mnoho. Proto se jich dá z kašmírské kozy ročně získat pouze okolo 50 až 150 gramů.

Z čeho se vytváří kašmír?

Vlastnosti kašmíru

Oblečení z kašmírové vlny má vynikající vlastnosti. Okouzlující jemnost kašmírových svetrů se nedá srovnávat s žádnými jinými svetry. Za zmínku stojí také hřejivost. Kašmírové svetry jsou zhruba šestinásobně hřejivější, než jsou například běžné svetry z ovčí vlny. V kašmírovém svetru vám tedy zima rozhodně nebude. Zmiňované vlastnosti ovšem nemají pouze kašmírové svetry, ale všechny kašmírové textilie. 

Kromě jedinečné jemnosti a hřejivosti kašmír skvěle drží tvar, nevytahá se, nevybledne a při dobré péči vám vydrží dlouhé roky jako nový

Co se z kašmíru vyrábí? 

Nejčastěji se z luxusního kašmíru vyrábějí svetry, čepice, šátky, šály, rukavice, čepice či župany. Kromě oblečení si můžete pořídit také kašmírové koberce.

Jak pečovat o kašmír?

S kašmírem je potřeba zacházet velmi opatrně. Důkladná péče o kašmír se vám však vyplatí. Díky tomu bude oblečení i po letech vypadat naprosto senzačně. To znamená, že nezmění barvu, tvar a zůstane stále stejné, jako kdybyste ho měli na sobě poprvé.

Kašmír by se měl prát ve vlažné vodě. Teplota by během praní neměla přesahovat přes 20 °C. Ideálně perte kašmír ručně. Je možné ho prát také v automatické pračce, kde je třeba nastavit program na praní vlny. 

Ideální je tedy šetrné praní v ruce s přídavkem vhodného prostředku pro praní jemných tkanin. Po šetrném praní kašmírové oblečení neždímejte klasickým způsobem (otočením). Vodu z vypraného oblečení jemné vytlačujte tak, aby nedošlo k jeho poškození. Kašmírové oblečení nesušte v sušičce ani na přímém slunci

Nevýhody kašmíru 

Za nevýhodu kašmírového oblečení lze považovat vyšší pořizovací cenu. Pokud však kašmírovému oblečení dopřejete jenom tu nejlepší péči, počáteční investice se vám vrátí. 

Šátky z kašmíru.