Materiály: Vlna a vše o ní

Autor: dana

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží…

Vše o vlně, jak se o vlnu starat a jak ji prát?

Taky se občas ztrácíte mezi těmi všemi materiály, které současný trh nabízí? Tak právě pro vás máme praktickou příručku, která vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. To je náš průvodce materiály. V našich předchozích průvodcích jste se již mohli dozvědět všechno potřebné o elastanu, bavlně i nylonu a dnes se společně podíváme na vlnu.

Vlna patří společně s hedvábím k jednomu z nejstarších textilních materiálů. Tradiční vlněné materiály mají ovšem v našich skříních i dnes své nenahraditelné místo. A to především pro své jedinečné vlastnosti, které umělé materiály nedokážou nahradit. Které to jsou? To si povíme v následujícím článku.

Vše o vlně

Jaké jsou tedy ty jedinečné vlastnosti vlny? A proč je tak oblíbená?

Co je to vlna? 

Přírodní vlněné vlákno má šupinovou strukturu a je tvořeno především keratinem. Z těchto důvodů vlna zabraňuje množení virů a bakterii. Vlněné oblečení si tak oblíbí především alergici. 

Vlastnosti vlny

Vlna má přirozenou schopnost odvádět vlhko od těla do okolního prostředí. Ovčí vlna je schopna pohltit 30 až 35 % vody v poměru ke své hmotnosti. Například bavlna má tuto schopnost osmiprocentní a syntetická vlákna pouze pětiprocentní. Poté, co se sníží vlhkost okolního prostředí, se voda opět začne odpařovat do vzduchu. Pocit mokrého oblečení tak přichází mnohem později, než tomu bývá u jiných materiálů.

Když vlna absorbuje vlhkost, tak zároveň vytváří teplo. A vy díky tomu můžete i v nepříznivém počasí cítit příjemně suché teplo. Naopak ve chvíli, kdy okolní teplota začne stoupat, vlna teplo přestane vytvářet. Jedná se o aktivní termoregulaci, které je ovčí vlna schopná.

Díky obsahu lanolinu je vlna samočistící. Vlněná vlákna se na vzduchu stimulují k pohybu a začnou se dynamicky roztahovat a smršťovat. V kombinaci s lanolinem tak všechny nečistoty vyjdou na povrch samy.

Největší výhodou vlny tedy je, že v zimě krásně hřeje a v létě díky odpařování zajišťuje příjemně chladivý pocit

Jak se starat o vlnu? Rady a tipy.

Co se z vlny vyrábí? 

Z huňaté a měkké vlny se vyrábí celá škála produktů. Pořídit si můžete vlněné oblečení na zimu (rukavice, čepice, šály, svetry, ponožky), vlněné bačkory nebo například vlněné lůžkoviny. Velmi žádané jsou také hřejivé zimní fusaky a deky z vlny pro děti.

Práce s vlnou

Vlna nemá příliš ráda vodu. Už vůbec vlně nesvědčí teplá voda. Vlněné produkty většinou stačí nechat vyvětrat nebo je můžete prát ručně do 30 stupňů. Případně můžete zvolit suché čištění, které v dnešní době nabízí téměř všechny čistírny. Stejně jako je tomu u praní, i během sušení nesmí vlna přijít do kontaktu s teplotou vyšší než 30 stupňů. V případě vlněného oblečení se tedy doporučuje během sušení úplně vyhýbat sušičkám. 

Nevýhody vlny

Za jednu z nevýhod lze považovat výše zmiňované praní vlněného oblečení. Další nevýhody bychom u vlny jen těžko hledali. Kdysi se za nevýhodu vlny považovalo také její velmi nekomfortní kousání a škrábání. To už ovšem dnes díky modernímu zpracování rozhodně nehrozí a vlna je naopak velmi příjemná. 

Vlna, má řadu skvělých vlastností.