Trendy mikádo: Jaká je jeho historie a jak ho nosit?

Autor: dana

Mikádo se již desítky let řadí mezi nejoblíbenější účes, neboť nabízí mnoho variant a alternativ, ze kterých si jistě vyberou ženy napříč všemi generacemi. Jaká je historie tohoto účesu a…

Mikádo se již desítky let řadí mezi nejoblíbenější účes, neboť nabízí mnoho variant a alternativ, ze kterých si jistě vyberou ženy napříč všemi generacemi. Jaká je historie tohoto účesu a jak ho správně nosit?

Mikádo není nuda

Již dávno rozhodně neplatí, že mikádo je nuda a působí fádně. Naopak. Mikáda aktuálně mají nespočet podob a dají se nosit na mnoho nejrůznějších způsobů. Záleží čistě na vás, zda dáte přednost elegantnějšímu uhlazenému mikádu, lehce rozcuchanému mikádu, mikádu s ofinou, smyslně nedbalému mikádu, které stačí ráno upravit pouze prsty nebo své mikádo natočíte do stylových vln. Jestli zkrátka i vy hledáte trendy, hravý, fresh a smyslný účes, mikádo je tou nejlepší volbou.

Historie mikáda

Historie mikáda sahá až do dvacátých let minulého století. Tenkrát si ženy poprvé začaly stříhat vlasy tak, že odhalovaly svá ramena a šíji. O několik desítek let později, konkrétně v šedesátých letech, se tímto střihem nechal inspirovat francouzský kadeřník Vidal Sassoon, jenž vytvořil krátký a nadýchaný účes herečce Nancy Kwanové

Samotný název mikádo pochází z japonštiny, v níž toto slovo označovalo japonského císaře, který nosil právě účes podobný mikádu

Výběr vhodného střihu mikáda

Bohužel je pravdou, že mikádo nemusí slušet zcela každé ženě. Ideální proto je, abyste se poradila se svou kadeřnicí či kadeřníkem, zda tento sestřih bude lichotit vašemu tvaru obličeje a případně jaký konkrétně. 

Pod mikádem si lze představit nejen vlasy k bradě, ale klidně až po ramena. Nemusí se nutně jednat ani o jednu délku střihu. Vlasy mohou být postupně sestříhané. Stejně tak mohou být vlasy vyžehlené či natočené. Variant mikád je skutečně mnoho, takže výběr je opravdu široký. I přesto se ale vždy poraďte s odborníkem, co je pro vás nejvhodnější. 

Varianty mikád

Pod pojmem mikádo se skrývá nespočet možností. Mikádo může vypadat elegantně, stylově, sportovně či žensky a každé je šik. Může být kratší, delší, světlé, tmavší, rovné či vlnité. Mikádo zkrátka vážně není žádná nuda. 

Jestliže máte raději klasiku, pak je pro vás nejvhodnější rovný střih v jedné délce. Mikádo se dá rovněž sestříhat do takzvané podkovy, kdy vzadu máte vlasy o poznání kratší než vpředu. Velmi podobný je podkově i postupně sestříhané mikádo

Dále můžete samozřejmě volit mezi krátkým či dlouhým mikádem. O něco extravagantnější je také asymetrické mikádo, kdy máte jednu stranu vlasů delší než tu druhou. 

Jaké jsou varianty mikád?

  • Klasické mikádo
  • Mikádo do podkovy
  • Postupně sestříhané mikádo
  • Asymetrické mikádo
  • Dlouhé mikádo
  • Krátké mikádo

Klasické mikádo

Klasické mikádo představuje rovný střih vlasů v délce zhruba k bradě. Všechny vlasy mají v tomto případě stejnou délku. Pokud máte jemné vlasy, tento střih dokáže zajistit optické zvětšení objemu. Naopak v případě hustých vlasů může klasické mikádo působit trochu jako helma. 

Poměrně často je klasické mikádo kombinováno s rovnou ofinou. Takový účes nejvíce sluší oválnému nebo podlouhlému obličeji. V případě srdcovitého tvaru obličeje je ideální posadit ofinu lehce ke straně. Kulatý obličej pak vyžaduje mikádo v trochu delší formě s dlouhou ofinou. 

Mikádo do podkovy

Mikádo do podkovy se vyznačuje vpředu delšími a vzadu kratšími vlasy. Hlavním benefitem tohoto účesu je jeho skutečně snadná úprava. Stejně tak pomáhá pocitově odlehčit hlavu a během léta vám příjemně nezakrývá krk. S vhodnými úpravami se v podstatě hodí ke všem typům obličeje

Postupně sestříhané mikádo

Postupně sestříhané mikádo je v dnešní době skutečně velmi populární. Nejčastěji se nosí v polodlouhé délce lehce pod bradu. Určitě vás potěší svým objemem a šik vzhledem. Opět se jedná o spíše univerzální střih, který s určitým přizpůsobením sluší všem. Konkrétně by ženy s kulatým obličejem měly volit polodlouhé vrstvené délky, srdcovitý obličej fresh ofinu a hranatý obličej lehké zvlnění. 

Asymetrické mikádo

Jsou to právě asymetrická mikáda, která v posledních letech dosahují své největší slávy. Extravagantní vzhled samozřejmě není pro každého, ale pokud vám sluší a máte na něj odvahu, určitě se díky němu stanete nepřehlédnutelnou.

Možností je nespočet. Stačí jen najít netradiční střih, jenž vás bude nejlépe vystihovat. Populární je například odlišná délka vlasů na každé straně nebo výrazné geometrické tvary ofin.  

Dlouhé mikádo

Delší mikádo, které končí až pod bradou, se řadí mezi střihové stálice. Není třeba ho nijak zvlášť upravovat a ocení ho zejména majitelky kulatého obličeje, neboť má schopnost opticky prodlužovat. Ženy s hranatějším tvarem obličeje by ho opět měly navlnit. Pokud budete chtít dodat delšímu mikádu šmrnc, můžete ho lehce vytočit směrem ven, nebo dovnitř.

Krátké mikádo

Krátké mikádo je oblíbené především v lehce rozcuchané variantě. Nejraději ho mají ženy, které nebaví pečovat o delší vlasy. Ovšem i krátké mikádo jistou péči vyžaduje. Nejslušivěji působí, pokud jeho konce trochu nagelujete. Působí pak o něco ležérněji. Nejvíce lichotí majitelkám jemného oválného nebo srdcovitého obličeje.