Jak ušetřit na svatbě? Tohle jsou ty nejověřenější triky!

Autor: dana

Sníte o velké pohádkové svatbě, ale zároveň nechcete zbytečně utrácet peníze? Tak právě pro vás jsme si připravili několik ověřených tipů, jak ušetřit na svatbě, a přitom si užít svůj…

Sníte o velké pohádkové svatbě, ale zároveň nechcete zbytečně utrácet peníze? Tak právě pro vás jsme si připravili několik ověřených tipů, jak ušetřit na svatbě, a přitom si užít svůj vysněný den naplno. Krásná totiž nemusí být jen svatba za statisíce. 

Místo a datum

Místo a datum jsou z hlediska ceny klíčové. Uspořádat pompézní svatbu v kouzelných prostorách zámku či luxusního hotelu je sice velmi romantické, ale pronájem takového místa rozhodně není levnou záležitostí. Obzvlášť pak tehdy, pokud v rámci svatby chcete na daném místě svým hostům nabídnout možnost ubytování. 

Co zkusit vyměnit všemožné zámky a statky za rozkvetlou louku nebo nějakou hezkou zahradu u pěkné restaurace? Poté jen stačí oznámit dané místo na matrice a domluvit si svého oddávajícího. 

Veškeré služby spojené se svatbou jsou také samozřejmě cenově mnohem výhodnější na venkově než ve větších městech a v jejich blízkém okolí. Navíc je tam pohoda a klid. I případný pronájem zámku vás vyjde mnohem levněji například v Jižních Čechách a na Moravě než v Praze. 

Jestliže se tedy oprostíte od klasiky v podobě zámků, statků a hradů, budete si rázem moci vybírat z nejrůznějších originálních a netradičních míst. Co zkusit vsadit na veřejné zahrady a parky? Víte, jak krásná dokáže být svatba například v zahradách GASKu v Kutné Hoře s výhledem na chrám sv. Barbory? 

Ideální je rovněž uspořádat obřad a hostinu na jednom místě. Snadno tak ušetříte značnou sumu za přejíždění a dopravu hostů.

Ušetřit na svatbě lze i volbou ročního období a dne v týdnu. Vůbec nejdražší svatby se samozřejmě konají v sobotu v létě. Volte raději neděli či pracovní den. Navíc taková podzimní či zimní svatba dokáže být víc než kouzelná. O tom, na co je třeba při zimní svatbě myslet, jsme již psali

Hostina a dort

Je pochopitelné, že chcete své hosty pohostit tím nejlepším. Ovšem i skutečně lahodná hostina se dá zvládnout s omezeným rozpočtem. Nikde totiž není psáno, že vaše svatební hostina musí mít pět chodů a bohatý raut s další řadou pokrmů a delikates. Často to partneři řeší tak, že žádnou hostinu neudělají, ale rovnou přejdou na raut. 

Levnější variantou jsou rozhodně i sezonní potraviny. Zatímco v období Velikonoc bude výhodné pořídit telecí či jehněčí maso, v letních měsících vás skvěle vyjde chřest, jahody nebo maliny a na podzim jsou ideální hlavně houby. 

Úplně nejméně stojí grilování. A to i z hlediska potřeby nádobí na svatební hostinu. Právě jeho zapůjčení totiž také není úplně zanedbatelná položka.

Peníze lze ušetřit i u dortu. Čím je dort vyšší a zdobenější, tím je samozřejmě cenově nákladnější. Chutný dort nemusí mít nutně čtyři patra. Co se týče cukroví, zákusků a koláčků, tak nač zbytečně utrácet, když můžete poprosit maminku, kamarádky i babičky a sladké dobroty upéct společně. Domácí je stejně vždy nejlepší.

Vůbec nejdražší bývá pití, zejména pak alkohol. Vyplatí se vám proto vybrat si pro hostinu podnik, který vám za menší poplatek umožní si dovézt vlastní zásoby. Není rozhodně žádnou ostudou, pokud dokonce necháte svatebčany, aby si tvrdý alkohol platili sami. 

Snubní prstýnky

Hezké snubní prstýnky nemusí být nutně vyrobeny ze zlata a osázený brilianty. Krásně vypadají i stříbrné či titanové snubní prsteny

Pokud vás ale i tak zlaté prstýnky lákají, nechte si je vyrobit ze starých a nenošených zlatých šperků, díky čemuž ušetříte za materiál a uhradíte pouze práci. 

Hodnotu prstenu zvyšuje i rytina. Jestliže ji oželíte, opět můžete pár korun ušetřit. Případně si můžete na prsteny něco nechat vyrýt až po svatbě.

Svatební šaty

Svatební salony a půjčovny jsou doslova narvané k prasknutí úchvatnými svatebními šaty, za které ale většinou budete muset utratit až neuvěřitelné částky. Proč si tedy za desítky tisíc půjčovat šaty, když si je můžete za mnohem nižší částku nechat ušít u švadleny nebo si je koupit z druhé ruky. Šaty z druhé ruky pořídíte za pár tisíc a ještě je pak můžete opět prodat.

Pokud přeci jen vsadíte na půjčovny, vyhraďte si dostatek času na to, ať jich můžete projít co nejvíce a zjistit, kde mají šaty nejlevnější. Opět zde platí pravidlo, že půjčovny mimo velká města mívají nižší ceny. 

Tip: Šaty pro svědkyni: Které vybrat, abyste na svatbě nezpůsobila faux pas?

Vizážistka a kadeřnice

Je pochopitelné, že každá nevěsta chce ve svůj velký den vypadat naprosto perfektně. Služby profesionálních kadeřnic a vizážistek však opět mohou stát dost peněz. Máte-li ve svém okolí šikovnou kamarádku, můžete vysněné vizáže docílit i díky její pomoci. Jestliže se na to ale necítíte a raději byste se svěřila do rukou profesionálky, opět se porozhlédněte po nějaké, která své služby nabízí za přijatelné ceny. Nebojte se vizážistky a kadeřnice obvolat a na ceny se jich zeptat. Zatímco jedna vizážistka si za líčení a účes řekne okolo pěti tisíc, jiná si totiž může naúčtovat klidně až deset tisíc a více. 

Květinová výzdoba

Dle sezony nevybírejte jen jídlo na hostinu, ale i květiny na květinovou výzdobu. Zkuste obejít pěstitele a farmáře nebo pokud bydlíte v domku se zahradou, můžete využít to, co jste sama vypěstovala. Dokonce i louky a pole jsou plné překrásných a svěžích květin, ze kterých lze vytvořit svatební výzdobu a klidně i kytici pro samotnou nevěstu. Jakmile si totiž v květinářství objednáte svatební kytici, automaticky platíte příplatek jen za to, že se jedná o kytici pro nevěstu, i když byste za podobně uvázanou květinu dala za normálních okolností mnohem menší částku.

Fotograf a kameraman

Není žádným tajemstvím, že ceny profesionálních kameramanů a fotografů se mohou v případě svatebního dne vyšplhat opravdu vysoko. Máte-li známého fotografa či kameramana, rozhodně ho oslovte, zda by vám jako svatební dar nechtěl poskytnout své služby. 

Co byste navíc řekli na svatební fotografie a videa z ptačí perspektivy? Právě to vám totiž zajistí drony s kamerou. Ty dokáží zachytit místa a výjimečné okamžiky naprosto jedinečně a pro svatby jsou jako stvořené. 

Hudba

Ne snad, že byste si na své svatbě měli pouštět písničky vy sami, rovněž ale není nutné si pozvat tu nejznámější kapelu. Důležité je, aby hrála známé písničky, jež vás pobaví a rozhýbají přítomné svatebčany. Stejně tak může skvěle posloužit i DJ, který vám bude oblíbené songy pouštět a různě mixovat. 

Ušetřit můžete i tím, že si k obřadu nepozvete skupinu uznávaných violončelistů, ale o hudbu se postará DJ či kapela, která se bude starat o hudbu po zbytek svatby.