Jaká byla móda 80. let? Zářivá a extravagantní

Autor: anna

80. léta byla extravagantní. Definovali je módní ikony jako byl Michael Jackson, Madonna, Dolly Parton, ale i elegantní lady Diana. Lidé si potrpěli na velká jména a luxusní značky, zároveň…

80. léta byla extravagantní. Definovali je módní ikony jako byl Michael Jackson, Madonna, Dolly Parton, ale i elegantní lady Diana. Lidé si potrpěli na velká jména a luxusní značky, zároveň vyhledávali zářivé barvy a materiály. Poradíme, jak se obléct ve stylu osmdesátek.

Retro 80. let se neustále vrací. Představíme vám stěžejní prvky a nejoblíbenější siluety této doby. Móda je svobodný prostor, kde můžeme vyjádřit, jací jsme. A tak není problém si z osmdesátek vybrat jen to, co se vám líbí.

Nikdo neříká, že si musíte jít udělat trvalou. Ale jestli se pro ni rozhodnete, nakonec proč by ne? Stane se součástí vašeho stylu. Připravte se, největší hity 80. let jsou tu. Nejdřív to vezmeme trochu analyticky od materiálů a siluet. Potom se přesuneme ke konkrétním radám ohledně oblečení a stylingu.

Materiály, které se používaly

Oproti dřívějším dekádám, v 80. letech nebyl už téměř žádný problém sehnat konfekční oblečení. Masovější výroba oděvů tak pravděpodobně zčásti přispěla k tomu, že se nosily především syntetické materiály, spandex a umělý šifon zažívaly obrovský boom. Cokoliv, co bylo lesklé, metalické nebo s flitry znamenalo tah na branku. Nesmíme zapomenout na leopardí potisk!

Nosil se ale také krep, velur (i s příměsí syntetiky), bavlna, satén (i umělý) nebo hedvábí. Jestli se chcete dát do navrhování a šití vlastních oděvů ve stylu 80. let, máte z čeho vybírat. Nestrečové materiály převládaly hlavně u kostýmků a na míru šitých obleků inspirovaných army stylem, které byly v té době velmi oblíbené.

Barvy – zářivé i minimalistické

Pro tuto dekádu jsou typické zářivé barvy. Ale nebylo to tak vždycky. Zkraje osmdesátek byli na molech prestižních módních domů k vidění spíše minimalistické a neutrální barvy jako hnědá a krémová. To ale nic neubíralo na celkové opulenci – tyto barvy totiž zdobily extravagantní kožešiny a naddimenzované bundy.

Výrazné barvy přišly zhruba v polovině dekády. A to i u high fashion jmen. Barvy byly oblíbené všude a na všem, saturované, výrazné, neonové. V rámci oděvu nemusely perfektně ladit, rozbitý kontrast budil senzaci.

Ke konci éry se začala prosazovat hlavně červená s bílou coby inspirace východními kulturami, kterou přinesli věhlasní módní návrháři. Kromě této kombinace byly k vidění i látky s bohatým vyšíváním.

Silueta 80. let? Obrácený trojúhelník a asymetrie

Nejoblíbenější silueta 80. let byla ta, která vytvářela iluzi obráceného trojúhelníku. Toho se dosahovalo hlavně pomocí největšího hitu této dekády, ramenních vycpávek. Zdůrazněná ramena bylo důležité spojit s útlejším pasem (klidně pomocí korzetu) a je to – obrácený trojúhelník.

Kromě obráceného trojúhelníku byla oblíbená i asymetrická silueta podle návrháře Thierry Muglera. Základem asymetrie je, že se od sebe dvě strany oděvu odlišují. Mezi hlavní znaky asymetrického stylu a designu patří živůtek na jedno rameno, šikmé lemy nebo výstřihy, které jsou dnes často k vidění ve streetwear módě v Japonsku.

Nejoblíbenější značky a módní návrháři

V 80. letech bylo oblíbených spoustu značek. Lidé rádi investovali do modelů s velkými logy a nápisy, aby bylo vidět, o jakou značku jde. Raketově rostla popularita sportovní módy a sportu obecně (hlavně fitness a aerobiku), a tak se mezi top značky dostalo Adidas, Nike a Reebok. Díky Michaelu Jacksonovi se tenisky staly nejoblíbenějšími botami této doby. Kromě již zmíněných značek se nosila také Puma a Converse.

Ležérnější módu, a hlavně trendy džíny vyráběly značky jako Levi, Wrangles a Guess. Protože bez džín by osmdesátky nemohly existovat! Jaké střihy byly trendy? Na to se brzy podíváme.

Poměrně zajímavým trendem byly levnější Swatch hodinky z plastových materiálů. Snad každý jich měl doma hned několik a nebylo výjimkou, že se nosily třeba i dvoje najednou. A když už jsme u těch doplňků, brýle Ray Ban byly must have, hlavně model Wayfarer.

A návrháři, kteří ovlivnili 80. léta?

  • Calvin Klein – spodní prádlo jeho značky bylo velkým hitem.
  • Vivienne Westwood – módní přehlídka Pirate z roku 1981 inspirovaná historií vzbudila velký ohlas.
  • Jean Paul Gaultier – oblečení osmdesátek nedělalo rozdíly mezi ženou a mužem. Gaultier byl v oblasti androgynního stylu průkopníkem.
  • Thierry Mugler – extravagantní a sexy, Mugler navíc představil oblíbenou asymetrickou siluetu.
  • Issey Miyake – japonský návrhář, který skloubil japonské se západním, představil kolekci pohodlného oblečení a odstartoval revoluci v použití plisé materiálu.
  • Gianni Versace – kolekce s metalickými oděvy, které se staly typickými pro éru osmdesátek.
  • Franco Moschino – rebel mezi návrháři, módu bral s nadhledem a rád provokoval, liboval si ve výrazných nápisech a aplikacích, které se rovněž staly ikonické.

Móda 80. let – co se nosilo?

Denim

Džíny kam se podíváš. Tzv. mama jeans nebo mom jeans tenkrát opravdu letěly. Vyznačují se vysokým pasem a rovným střihem, směrem dolů se nohavice mírně zužují. Příznivci rocku a punku ale preferovali i skinny džíny.

Tmavý denim nebyl tak častý, všichni nosili především džíny vybělené savem. Ty si nakonec můžete vytvořit i sami doma. Spojte to s barevným body, podpatky, výraznými náušnicemi a jste jako z osmdesátek.

Pozor, kromě klasických džínů se nosily i džínové bundy, a to v jedné kombinaci. Nebylo nic neobvyklého, že k sobě barevně zcela nepasují, nosil se tmavý i světlý denim najednou.

Ramenní vycpávky

Ramenní vycpávky byly k vidění úplně všude. Od ulic až po přehlídková mola nejprestižnějších návrhářů. Tento trend byl naprosto nezbytný pro osmdesátkovou siluetu obráceného trojúhelníku. Kombinovaly se s nadýchanými rukávy, byly součástí kostýmků, šatů i bund.

Kostýmky

Dámské kostýmky získaly popularitu díky televizním seriálům o ženách-kariéristkách. Ikonou byla zejména Jackie Collins. Kostýmek býval na míru dělaný, se zdůrazněným pasem, ramenními vycpávkami a sukní ke kolenům. Jako doplňky se volily brože a výrazné náušnice. Ač na něm bylo něco typicky ženského, zejména kalhotové kostýmy působily úmyslně androgynně, což korespondovalo s tehdejšími trendy.

Šaty s vycpanými rameny

Šaty s ramenními vycpávkami z blyštivé látky nebo z veluru byly velkým hitem. Nosila je jak elegantní lady Di, tak šmrncovní Dolly Parton. Když se to celé zkombinovalo s nadýchanými rukávy a přísnými geometrickými liniemi střihu, vytvořila se hotová symfonie.

Trikoty, návleky a barevné legíny

Díky Jane Fonda a Cher se celá generace dívek a žen zbláznila do aerobiku a fitness módy. Každý cvičil, ať už doma podle videokazety, podle knihy nebo ve fitku. A to se odrazilo i v módě. Ač původně zamýšlené jako sportovní oblečení, trikoty, návleky a barevné legíny si našly svou cestu i do každodenní módy.

Teplákové soupravy

Ať už ze šusťáku nebo veluru, teplákovou soupravu vlastnil snad každý mladý člověk. Velurové teplákovky od značky Fila byly obrovským hitem. Z veluru nakonec ušil teplákovku i Dior. Jestli koketujete s myšlenkou, že si teplákovou soupravu pořídíte, zamyslete se nad tímto luxusním materiálem.

Loga a nápisy

Společnosti Nike a Adidas vyráběly trička s velkými nápisy. Nejčastěji šlo o nějaké slogany komentující současné dění, ale i bez hlubšího významu. Trendy byly i loga, ať už Adidas nebo Lacoste. Trička se kombinovala s legíny nebo džíny. Jak vidíte, duo tričko a legíny není nic neobvyklého.

Kožené bundy

Koženou bundu tenkrát nosila snad každá celebrita, a tak se tento trend rychle přesunul i do ulic měst. Takový kousek musel mít ramenní vycpávky a v ideálním případě ohrnuté rukávy, tak jak to předvedl Michael Jackson v klipu songu Thriller.

Minisukně

Minisukně byly v módě v 60. letech a teď zažívaly velký comeback. Kombinovaly se s blůzami s ramenními vycpávkami, nebo v legíny či návleky. Sukně se dělaly buď z denimu nebo ze spandexu. Madonně je zase šili z kombinace síťoviny a krajky.

Make-up a vlasy

Co bylo typické pro make-up v 80. letech? Zářivé barvy, a nejen jednu. Kromě modrých stínů byly trendy také růžové, žluté nebo fialové. Místo matných rtěnek se používaly lesklé, to samé platí o růžích na tvář. Vlasy se tupírovaly a vyčesávaly do objemných účesů. Oblíbená byla hlavně trvalá, která ale mohla mít i decentnější podobu. Ikonický byl také sestřih princezny Diany.