Materiály: Akryl a vše o něm

Autor: dana

I vy si občas lámete hlavu nad těmi všemi materiály, které aktuálně současný textilní průmysl nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si nachystali praktickou příručku, která vám srozumitelně…

I vy si občas lámete hlavu nad těmi všemi materiály, které aktuálně současný textilní průmysl nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si nachystali praktickou příručku, která vám srozumitelně přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů. Zatímco dříve jsme se zaměřili například na viskózu, elastan či bavlnu, dnes se společně podíváme na akryl. 

Akryl patří mezi jeden z nejoblíbenějších materiálů vůbec. Proč tomu tak ale je? Jaké jsou jeho hlavní výhody? A jak se o akryl správně starat? Níže se dozvíte něco o jeho údržbě i benefitech a také to, proč je to jeden z nejčastějších materiálů pro výrobu svetrů

Co je to akryl?

Akryl je syntetický materiál. Byl vynalezen v 50. letech minulého století jako náhrada vlny. Není tedy žádným překvapením, že svou texturou připomíná právě vlnu. A protože vlny rozhodně nikdy není dost, v nejrůznějším oblečení se akryl s vlnou velmi často kombinuje.

Využití akrylu

Vůbec nejčastěji se s akrylem můžete setkat u svetrů a u levnějších šál. Nějaký ten akrylový úplet v podobě svetrů má dnes ve svém šatníku většina žen i mužů. Dále se pak akrylová tkanina vyskytuje v našich domácnostech například v podobě levných dek, nábytkových potahů či imitací kožešiny.

V obchodech můžete na akryl narazit i pod názvy Dolan, Dralon, Orlon a Cashmilon. Využívá se také jako imitace jemného vlněného kašmíru.

Příze z akrylu má vynikající tepelné vlastnosti, a tak ji využijete pro výrobu většiny zimních oděvů, jako jsou kromě svetrů a šál i ponožky. 

Právě díky akrylu si můžeme navíc dovolit mít ve skříni svetr v prakticky každé barvě. Je totiž mnohem levnější než vlna, ale v porovnání s levnějšími svetry nekouše a neškrábe. Výhod má však tato umělá látka více. Během nákupu ale mějte na paměti i nevýhody akrylu. Které to jsou? 

Hlavní benefity akrylu?

Jaké jsou hlavní výhody akrylu? 

  • Pokud upřednostníte svetr z akrylu před tím vlněným, tak značně ušetříte
  • Je krásně měkoučký a hebký. Akrylový svetr, šála či rukavice tedy nekoušou.
  • Akryl nechutná molům. Na rozdíl od vlny. Což zřejmě ocení každá hospodyňka. 
  • Oblečení z akrylu poměrně rychle schne a minimálně se mačká. Není ho tedy třeba žehlit. 
  • Akryl má nižší sklon k nepříjemnému žmolkování.
  • Akryl se nesrazí a udrží svůj tvar a barvu i při častém praní.
  • Perfektně odolává vlivům světla, povětrnosti a mikroorganismů.
  • Výrobky z akrylu jsou teplé, nesráží se a snadno se perou.

Nevýhody akrylu

Akryl má však i své nevýhody. 

  • Akryl (jako každé umělé vlákno) snadno zasmrádne.
  • Akryl nemá takovou hřejivost, jako má například vlna.
  • Akrylové oblečení je většinou na první pohled od toho vlněného poznat. 
  • Relativně rychle žmolkuje a svetry z něj nemají tedy dlouhou životnost.
  • Svetr z akrylu je hořlavý. Proto na akrylových výrobcích obvykle najdete cedulku „Keep Away From Fire“.

Jak o akryl správně pečovat?

Syntetická alternativa vlny, kterou je právě akryl, je sice levnější a méně náchylná ke zničení, i tak ale platí, že bychom ji měli prát s citem a především se řídit údaji na cedulce.

Pro oblečení z akrylu (nebo jeho směsi s jinými umělými vlákny) obecně platí podobná pravidla jako právě pro přírodní vlnu. Perte ho na teplotu 30°C. Na vyšší teplotu by se vám mohlo zbytečně srazit. Ideálně perte kousky z akrylu v ruce.

Akrylové oblečení perte skutečně opatrně a příliš ho neždímejte. Rovněž ho nesušte pověšené. Akryl má totiž, stejně jako to má vlna, tendenci se vytahávat. Takové poškození je zcela nevratné. 

Výhodou je, že se akryl při praní neobarví a ani se příliš nemačká a snadno se žehlí.

Cenový rozdíl akrylu a vlny

A jak je to s cenou u akrylu a vlny? Je všeobecně známo, že akryl je o něco levnější než vlna. Proč tomu tak ale je?

Akryl, jakožto umělé vlákno, je vyroben v továrně, což nezabere tolik času, jako zabere práce o chov zvířat, ze kterých se vlna získává. Právě zvířata se totiž musí každý den krmit, lidé se o ně musí starat a následně z nich vlnu ostříhat, a ještě ji dále zpracovat. Což rozhodně není nic jednoduchého. Právě proto je akryl o poznání levnější. Zároveň však ale nedosahuje takové kvality jako vlna. Je proto jen na vás, kterému z těchto dvou materiálů dáte přednost, nebo zda sáhnete po jejich kombinaci.