Materiály: Modal a vše o něm

Autor: dana

Také si občas lámete hlavu nad těmi všemi materiály, které textilní průmysl aktuálně nabízí? Ano? Tak právě pro vás jsme nachystali praktickou příručku, kde se dozvíte vše o konkrétních vlastnostech…

Také si občas lámete hlavu nad těmi všemi materiály, které textilní průmysl aktuálně nabízí? Ano? Tak právě pro vás jsme nachystali praktickou příručku, kde se dozvíte vše o konkrétních vlastnostech jednotlivých materiálů. V minulosti jsme se již zaměřili například na viskózu, elastan či bavlnu. A dnes se společně podíváme na modal. 

Na omak připomíná bavlnu, ale bavlna to není. Takový je modal, který je oproti bavlně navíc hladší, praktičtější a snazší na údržbu. Co dále byste určitě měli o modalu vědět, jaké jsou jeho vlastnosti a jak ho správně prát? Možná budete překvapeni, co vše za výrobou takového modalu stojí. 

Co je to modal?

Modal je přírodní materiál. Jedná se o druh viskózy a často se mu přezdívá umělé hedvábí. Modal je vlákno vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro jeho výrobu je pak konkrétně bukové dřevo.

Na těle se modal velice příjemně nosí, je lehký, vzdušný, a navíc skvěle odvádí pot. Často proto mívá spodní prádlo příměs modalu, bavlny a elastanu. Košile, pyžamo nebo tričko z modalu v sobě může mimo jiné obsahovat také polyester či bavlnu. V obchodech s oblečením je pak dále možné vidět modal i v kombinaci s bavlnou a spandexem.

Výroba modalu

Jak přesně taková výroba modalu vypadá?

V současnosti modal vyrábí zejména rakouská společnost The Lenzing Group. Ta vyrábí i další druhy viskózových tkanin, jako je například lyocell

Samotný výrobní proces začíná těžbou buků, ze kterých se následně vyrábí dřevnatá buničina a celulóza. Z celulózy se dělají pláty a ty se namáčí do hydroxidu sodného. Poté následuje namáčení v síranu uhličitém produkující kapalný roztok xanthát, sodnou sůl celulózy.

Tento vzniklý roztok pak prochází tzv. zvlákňovací tryskou. Co tento stroj umí, vysvětluje již jeho název. Je to zařízení, které vytlačuje roztok polymeru nebo taveniny polymeru tak, aby z nich vznikla jednotlivá vlákna, ze kterých se pak vyrábí právě již zmiňovaný modal.

K vyrobení modalu je potřeba mnohem menší koncentrace hydroxidu sodného než například k výrobě viskózy. To vede k mnohem nižší produkci toxického odpadu. 

Vlastnosti modalu

Hlavními benefity je, že je modal:

  • jemný a příjemný na omak,
  • měkký a přesto silný,
  • krásně prodyšný,
  • pevný, tedy není elastický, 
  • vysoce odolný,
  • nežmolkuje se, 
  • nepouští barvy,
  • maximálně nemačkavý,
  • odolný proti srážení,
  • velice snadný na údržbu.

Nevýhody modalu

I modal má však své nevýhody. 

  • Modal je dražší než bavlna.
  • Modal není úplně vhodný na bělení.
  • Modal nemusí být vždy zcela vhodný pro alergiky.

Dopady výroby modalu na životní prostředí

Modal je měkké polosyntetické vlákno, které se, jak již víte, vyrábí ze dřeva, tedy z přírodního materiálu. Konkrétně se vyrábí z dřevnaté celulózy za pomoci chemie. Jde však o proces výroby s tzv. uzavřenou smyčkou. To znamená, že chemikálie nutné k jeho výrobě jsou následně zachyceny a opět použity v dalším výrobním cyklu.

Modal poměrně dobře přijímá přírodní barviva, a tak značně eliminuje nutnost používání škodlivějších chemických barviv. I tak je ale modal ve většině případů barven běžnými chemickými barvivy. Což je velká škoda. 

Modal je navíc biodegradabilní, a kvůli tomu je často označován za udržitelný materiál. Skutečnost je ale trochu složitější. Dřevo potřebné na výrobu modalu se totiž pěstuje v oblastech, kde dříve byly deštné pralesy, které však musely být vykáceny, aby uvolnily místo pro vznik monokulturních plantáží bukového dřeva. Takováto likvidace deštných pralesů za účelem získání dostatku suroviny, která je potřebná pro výrobu modalu, se děla v opravdu velkém rozsahu. 

Ekologická organizace Rainforest Action Network proto vyrukovala s celosvětovou kampaní „Out of Fashion“, jejímž cílem je přesvědčit módní značky, aby nepoužívaly modal, neboť tím mohou významně přispět ke změně klimatu odlesňováním životně důležitých deštných pralesů v Indonésii.

Jak prát modal? 

Modal se doporučuje prát podobně jako bavlnu. Bez problémů snese praní i na 40 °C až 60 °C. Ideální je však praní do 40°C. V porovnání s bavlnou se modal praním nesmršťuje, netenčí se a neprodře se. Velkou výhodou je, že oblečení z modalu není potřeba třídit podle barev. Vždy však ale záleží, z jaké konkrétní směsi materiálů je daný kousek vyrobený. Jestliže například budete prát oblečení z modalu a bavlny, je třeba oblečení roztřídit podle barev. To stejné platí o praní a případném žehlení. Zatímco modal lze přežehlit, mnoho jiných příměsí se žehlit nedoporučuje. 

Co se týče sušení modalu, nedoporučuje se používat bubnové sušičky.