Materiály: Žerzej a vše o něm

Autor: dana

Tápete občas mezi těmi všemi materiály, které textilní trh aktuálně nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku přibližující charakteristiku jednotlivých materiálů, jejich benefity i nevýhody.…

Tápete občas mezi těmi všemi materiály, které textilní trh aktuálně nabízí? Pokud ano, tak právě pro vás jsme si připravili praktickou příručku přibližující charakteristiku jednotlivých materiálů, jejich benefity i nevýhody. Zatímco v minulosti jsme se zaměřili například na viskózu, elastan, lyocell či bavlnu, dnes se společně podíváme na žerzej neboli jersey

Žerzej se řadí mezi jeden z nejoblíbenějších materiálů vůbec. Proč tomu tak je? Jaké jsou jeho hlavní benefity? A jak se o jersey správně starat? V řádcích níže se dozvíte něco o jeho údržbě i historii a také to, proč se jedná o jeden z nejčastějších materiálů pro výrobu tolik oblíbených žerzejových prostěradel. 

Co je to jersey?

Žerzej je pružná a měkká pletenina původně se vyrábějící z vlny. Pro dokonalejší výsledek později vedly výrobní techniky k použití syntetických vláken a bavlny. Syntetická vlákna totiž zvýšila odolnost tkaniny a bavlněný jersey zase snížil náklady na materiál. Nyní se proto většina jersey vyrábí z bavlny ve směsi společně se syntetickými materiály. Jedná se tak o dokonalé spojení. 

Přední strana žerzej textilie je hladká a jemná s mírným jednoduchým žebrovým úpletem. Druhá strana žerzej úpletu je nařasená se smyčkami.

Žerzej tkanina je většinou lehká až středně těžká. Používá se zejména na nejrůznější oděvy a především domácí textilie, jako jsou prostěradla

Historie žerzeje

Vůbec poprvé byl žerzej vyroben již ve středověku na ostrově Jersey, jenž je součástí Normanských ostrovů. Odtud také pochází jeho název. Tehdy byla tato tkanina určena výhradně pro pánské oblečení (na výrobu pánského spodního prádla a rybářských svetrů).

Revoluci pak v roce 1916 způsobila módní návrhářka Coco Chanel, kdy tuto látku zařadila do dámského módního průmyslu a způsobila tím lehký poprask. Tehdy za pomocí žerzeje ušila první dámské šaty a kabáty, které sklidily velký úspěch. 

Jak již bylo zmíněno, dnes se ve velkém používá hlavně pro výrobu prostěradel, neboť je pružný, prodyšný a krásně jemný. Je však i nedílnou součástí našich šatníků. 

Využití žerzeje

Žerzej hraje v našich šatních skříních skutečně důležitou roli. Nejenže se totiž využívá pro již zmiňovaná prostěradla, ale často je hojně zastoupen i v našem oblečení. Žerzejových látek existuje několik možných druhů a všechny jsou více, či méně elastické. Proto se naprosto skvěle hodí například na spodní prádlo, trička, topy, tílka nebo basic šaty a sukně

Oblečení z žerzeje je velice pohodlné, a díky tomu i dost populární. Ani jeho pořizovací cena nebývá nijak zvlášť vysoká. 

Vlastnosti žerzeje

Žerzej je vysoce multifunkční a všestranná textilie. Má mnoho pozitivních vlastností, díky kterým je skvělou tkaninou pro každodenní použití.

Jaké jsou hlavní benefity jersey?

  • Je elastický a pružný.
  • Na dotek je krásně měkký, čímž poskytuje příjemné pohodlí.
  • Je neprůhledný
  • Má dobrou absorpci a prodyšnosti
  • Díky všem výše uvedeným vlastnostem je maximálně komfortní.
  • Nemačká se, a tak ho nemusíte žehlit. 

Nevýhody žerzeje

  • Podobně jako každá pletenina může časem žmolkovat.
  • Nekvalitní žerzej se snadno vytahá a změní tvar
  • Může se vytahat i špatným ždímáním nebo když ho špatně pověsíte.

Péče o jersey

Během péče o jersey záleží hlavně na původním materiálu, ze kterého se žerzej vyrobil. Spodní prádlo a trička bývají většinou z bavlny, případně z bavlny s menší příměsí elastanu, a tak tento žerzej perte v pračce do 40° C. U dámských šatů z jednolícního žerzeje možná najdete cedulku, že je možné je prát pouze v ruce. V pračce by se totiž mohly při ždímání snadno vytahat a překroutit.

Žerzejové oblečení většinou není třeba žehlit. Obzvlášť pak tehdy, pokud ho dobře pověsíte. Žehlit ho ale samozřejmě můžete, neboť právě žehlení má na textilie dezinfekční účinky. Opatrně žehlete žerzej ze syntetických vláken, jenž hůře snášejí vyšší teploty. V tom případě žehličkou nejdříve zkuste přejet po rubu na malém kousku látky, zda nedojde k znehodnocení daného kousku. 

Péče o žerzejové prostěradlo

Prostěradla z bavlněného jersey perte podobně jako oblečení ve skutečně kvalitním pracím prostředku na barevné prádlo. Nepřekračujte prací teplotu na štítku prostěradla, která je 40°C

Po vyprání je důležité prostěradlo ihned pověsit. Prostěradlo pověste souměrně, ať se zbytečně nevytahá. Žehlit ho není třeba. Opět tak ale můžete učinit z důvodu dezinfekce. Co se týče sušiček, tak v nich prostěradla froté i jersey můžete sušit.